Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΑΒΑΣ

Η φάβα είναι η εξαίρεση των οσπρίων του χειμώνα, αποτελώντας το καλοκαιρινό μας όσπριο. Αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, τη συναντάμε σε μορφή πουρέ με χυμό λεμονιού, παρέα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα και ελιές, ενώ συχνά συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά.
Η φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Το λαθούρι είναι ένα είδος κουκιού, ψυχανθές, δικοτυλήδονο. Τα αλεσμένα σπέρματα του λαθουριού ή βρασμένα σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα.
Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ελένη Φουσέκα, πέρα από ένα γευστικό έδεσμα, η φάβα είναι ένα μικρό σποράκι με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελεί μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών.
Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς βοηθά και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.
Είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αποτελεί καλή πηγή καλίου, αυτό την κάνει εξαιρετική τροφή για κατανάλωση από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο που βοηθά στην διατήρηση της μνήμης.
Εκτός από πουρέ, μπορούμε να την μαγειρέψουμε σαν σούπα ή να την βάλουμε μέσα σε σαλάτες ή ριζότο. Σε περιόδους νηστείας αποτελεί άριστο υποκατάστατο του κρέατος, αρκεί να συνοδεύεται με δημητριακά όπως το ρύζι ή αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων αφού από την φάβα απουσιάζει το αμινοξύ μεθειονίνη.

 

http://www.ellinikanea.gr