Συνάντηση φίλων της Ενωμένης Ρωμιοσύνης Λασιθίου και κοπή της Αγιοβασιλόπιτας.

Σε κλίμα συγκίνησης ενότητας, κατάνυξης και χαράς, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των φίλων της Ενωμένης Ρωμιοσύνης Λασιθίου και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας, στην ιστορική Ι.Μονή  Παναγίας Καρυδιανής.
Η Ι.Μονή βρίσκεται σκαρφαλωμένη στους πρόποδες του όρους Δίκτυ στα  750 μ. και κατά την τουρκοκρατία είχε ενεργή ανάμειξη στους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού.
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ευσεβών πιστών οι οποίες αναφέρουν ότι η εικόνα της Υπαπαντής ανέβλυζε μύρο κατά την ώρα τέλεσης κατανυκτικών Θείων Λειτουργιών, καθώς και οι εσωτερικοί τοίχοι του ναού.
Στον προαύλιο χώρο, υπάρχει ο τάφος του τελευταίου μοναχού της Ι.Μονής Μελετίου Τσιχλάκη.ο οποίος κοιμήθηκε το 1928.
Τον καιρό μου μόναζε ο ιερομόναχος Μελέτιος στην Παναγία στο Καρύδι, κατά την παράδοση, ζούσε στο φαράγγι της περιοχής και ένας ασκητής αγνώστων στοιχείων.
Για αυτόν τον ασκητή έχει αναφερθεί ο ιερομόναχος Μελέτιος, κάτοικοι της περιοχής και ο  σεβάσμιος ιερέας Μύθων Ηλίας Χρηστάκης που υπηρέτησε με ένθεο ζήλο την Ι.Μονη, μέχρι την κοίμηση το 1960.
Τον περιέγραφε ως “πρόβατο” με μακριά μαλλιά, παρά σαν άνθρωπο.
Την νύχτα έψαχνε την τροφή του και ανέβαινε στην πηγή να πιει νερό και έτρεχε να εξαφανιστεί μόλις καταλάβαινε ότι έγινε αντιληπτός.
Δόξα τω Θεώ, που μας αξίωσε να προσκυνήσουμε και να κάνουμε την Ιερά  Παράκληση της μητέρας Παναγίας,      σε αυτό τον τόσο ευλογημένο τόπο!
Ευχαριστούμε θερμά τον π.Γεώργιο  για την λατρευτική και ιστορική  αναδρομή!