Δελτίο Τύπου – Εκδρομή Φίλων της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στα Ιστορικά Χωριά Λιμποβίσι και Χρυσοβίτσι

Στις 13 Μαΐου, φίλοι της ΕΡΩ, πραγματοποιήσαμε εκδρομή στα ιστορικά χωριά της Αρκαδίας μας, το Λιμποβίσι , το χωριό των Κολοκοτρωναίων και το Χρυσοβίτσι .

Κατευθυνόμενοι προς το Λιμποβίσι κάναμε μια επίσκεψη , στον Ναό Της Παναγίας του Αρκουδορρέματος. Το Αρκουδόρρεμα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Ο ναός Της Παναγίας του Αρκουδορρέματος είναι από το 1719, στο υπέρυθρο υπάρχει εικόνα Της Παναγίας και χαρακτηριστικά δίπλα μια πλάκα από κοκκινωπό σχιστόλιθο όπου γράφει «Ιησούς Χριστός Νικά- έτος από Χριστού 1719 – 13 Σεπτεμβρίου- εκτίσθη ο Θείος και Πάνσεπτος ναός Της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοίμησης». Ο Κολοκοτρώνης έκλαψε εδώ τον άδικο χαμό του πρωτότοκου γιου του και προσευχήθηκε για την νικηφόρα έκβαση του αγώνα.

Στο Λιμποβίσι, επισκεφθήκαμε το πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου έχει πραγματοποιηθεί ανοικοδόμηση στα θεμέλια της παλαιότερης και λειτουργεί ως μουσείο πλέον της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων και της Ελληνικής Επανάστασης. Επισκεφθήκαμε επίσης το πνευματικό καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την εκκλησία Του αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με την ιστορική καμπάνα από το 1831. Περιηγηθήκαμε στα Κολοκοτρωνέικα λημέρια με μεγάλη συγκίνηση αλλά και χαρά.

Εν συνεχεία, επισκεφθήκαμε τον Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, στο Χρυσοβίτσι όπου συμμετείχαμε στην Παράκληση στην Παναγία .

Είναι 2 Απριλίου 1821, οι Ρωμιοί απογοητευμένοι μετά την αποτυχία κατά την πολιορκία της Καρύταινας, παρατούν μονάχο του τον Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι. Εκείνος λυγίζει ψυχικά και είναι έτοιμος να παρατήσει τον αγώνα, βλέπει στο δρόμο του την εκκλησία της Παναγίας, μπαίνει στο ναό, πετάει τα άρματα και προσεύχεται κλαίγοντας. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα δάκρυσε και η Παναγία κάνει το θαύμα Της ! Μέσα στην προσευχή του ο Κολοκοτρώνης βλέπει ολοζώντανη την ίδια γυναίκα που έβλεπε και στην εικόνα να του ξαναδίνει τα άρματα και να του υπόσχεται την ελευθερία της Ελλάδας!

Από τότε ο Κολοκοτρώνης έλεγε την περιβόητη φράση «Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω την υπογραφή του».

Στον προαύλιο χώρο του ναού τελέστηκε τρισάγιο μπροστά στο μνημείο όπου φτιάχτηκε για όσους έπεσαν στους αγώνες της Πατρίδας .

Η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη αλλά και η Ελληνική λεβεντιά είναι για όλους μας ανεκτίμητη κληρονομιά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Χρυσοβίτσι

 

Λιμποβίσι

 

Παναγία Αρκουδόρρεμα