Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Κάλυμνο τέλεσε Θεία Λειτουργία στις 24 Αυγούστου 2024, την ημέρα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, για να τιμήσει την μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου της Ρωμηοσύνης.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, σύμφωνα με τον αρχιμ. Ιωήλ Νικολάου, είναι κορυφαίος και εκπληκτικός Άγιος, υπέροχος Διδάσκαλος του Γένους και Ισαπόστολος, η πιο δραστήρια, πρωτότυπη και επιβλητική φυσιογνωμία του νεοελληνικού Μαρτυρολογίου, η λαμπρότερη εκκλησιαστική και εθνική φυσιογνωμία του 18ου αιώνα, ο Παρηγορητής του Έθνους και Πρόδρομος της Επανάστασης του 1821, Άγγελος Λευτεριάς, αληθινός Επαναστάτης, ουσιαστικός Ανανεωτής και ο μεγαλύτερος μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Έλληνας.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Κυράς Χωστής στον Βαθύ Καλύμνου. Πρόκειται για ένα μοναδικό εκκλησάκι, το οποίο αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίνας και αποτελείται από τρία διαμερίσματα, από τα οποία το ανατολικό διατηρεί ζωγραφικό διάκοσμο, ενώ μέσα κι έξω από το ναό υπάρχουν διάφορα εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη, προερχόμενα από κάποια γειτονική βασιλική, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Η Κυρά Χωστή πήρε το όνομά της από έναν θρύλο που λέει ότι στα χρόνια που κάναν επιδρομές οι Σαρακηνοί, εισήλθαν στον Βαθύ το βράδυ της Ανάστασης. Τότε η εκκλησία της Παναγίας χώστηκε μέσα στη γη μαζί με το εκκλησίασμα, για να μην πέσουν οι πιστοί στα χέρια των αγαρηνών.
Στα κατοπινά χρόνια που είχε πια ερημώσει η βυζαντινή εκείνη πολιτεία, ένα Μ. Σάββατο, έρχονταν δύο βοσκοί από την Παλιόνησο στην Πόθια με τη βάρκα τους για να πουλήσουν τα τυριά τους. Επειδή τους βρήκε η νύχτα στη θάλασσα είπαν να αράξουν στη Ρίνα και να πάνε ψηλά μισή ώρα δρόμο προς το Μετόχι της Κυρά-Ψηλής όπου ήταν τώρα ο νέος συνοικισμός και να κάμουν εκεί Ανάσταση και το πρωί να φύγουν για την Πόθια. Μόλις ξεκίνησαν από το λιμανάκι είδανε προς το μέρος της Κυρά Χωστής φωτοχυσία από αναμμένα κεριά και άκουσαν ψαλμωδίες. Είπαν πώς θα γινόταν η Ανάσταση. Μπήκαν στην εκκλησία, συμμετείχαν στη Λειτουργία αλλά δε γνώρισαν κανέναν από όσους ήταν εκεί μέσα. Όταν τελείωσε η ακολουθία πήραν αντίδωρο και γύρισαν στη βάρκα τους. Το πρωί της Λαμπρής ανέβηκαν στο Μετόχι της Κυραψηλής, είδαν τον παπά και του είπαν πως έκαναν Ανάσταση στην Κυρά Χωστή. Όλοι παραξενεύτηκαν σαν το άκουσαν γιατί ήξεραν πως η εκκλησία ήταν στη γη χωμένη, αλλά και κατάλαβαν πως έγινε θαύμα.
Η Θεία Λειτουργία της ομάδας μας συνοδεύτηκε με ανάγνωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΕΡΩ και κατόπιν ακολούθησε κέρασμα στην πανέμορφη αυλή με νοστιμότατα εδέσματα, που επιμελήθηκαν οι καλές μας μαγείρισσες.
Με τον τρόπο αυτό εορτάσαμε τον Άγιο Κοσμά στην Παναγία την Κυρά Χωστή, μια και όλος ο μήνας Αύγουστος θεωρείται στη συνείδηση των Ρωμιών σαν μήνας της Παναγίας μας.
Βοήθεια σε όλη τη Ρωμηοσύνη απανταχού της γης!