Aιτωλίας Κοσμάς: «Να προσευχόμαστε, αγαπητοί, λέγοντας: Θεέ μου σώσε την Ρωμηοσύνη. Σώσε τον Ελληνισμό μας. Σώσε το Γένος μας»

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου,  τη  24  Ιουλίου  2020

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

 
Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στην Αιτωλία και Ακαρνανία
Πένθιμα ήχησαν στις δέκα το πρωί (24ης Ιουλίου) και για ένα τέταρτο οι καμπάνες στους Ι. Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Αμέσως μετά τελέσθηκε ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας.
Το γεγονός αυτό ήταν μια συμβολική κίνηση που αποφάσισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, για όλη τη Μητρόπολη, κατά την ημέρα αυτή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, σήμερα πραγματοποιούνται παρόμοιες πρωτοβουλίες με σκοπό να ζητήσουμε, δια της προσευχής, τον φωτισμό, την χάρη και την παρηγορία του Τριαδικού μας Θεού.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προεξήρχε του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Συγκινητική ήταν η αθρόα συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι έψαλλαν όλοι μαζί και το «Τῇ Ὑπερμάχῳ…».
Ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συναχθήκαμε σήμερα στους Ιερούς Ναούς για να μιλήσουμε στον Τριαδικό μας Θεό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους και να την παρακαλέσουμε να αποτρέψει την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό μνημείο, όπως την παρουσιάζουν. Η Αγία Σοφία είναι ο κυρίως Ορθόδοξος Ναός, ο πρώτος Ναός της Ορθοδοξίας. Στην Αγία Τράπεζά της λειτούργησαν μεγάλοι άγιοι Πατριάρχες και Αρχιερείς και τέλεσαν αναρίθμητες αναίμακτες Θυσίες, προσφέροντας στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Και αυτός ο Ναός σήμερα παραδίδεται στην λατρεία του Αλλάχ.
«Εμείς δεν μισούμε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, «αλλά όμως μας μισούν οι Τούρκοι και έχουμε υπόψιν μας τα εγκλήματα που έκαναν οι εκείνοι κατά την Τουρκοκρατία. Διαβάζουμε τον Συναξαριστή των Νεομαρτύρων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και φρικιούμε πραγματικά από τα τόσα πολλά φοβερά μαρτύρια στα οποία υπέβαλλαν τους νεομάρτυρες, που στην πλειοψηφία τους, ήταν νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια. Έχουμε υπόψιν μας τα κατεχόμενα της Κύπρου όπου διέλυσαν και κατέστρεψαν Ιερούς Ναούς. Και τώρα η Αγία Σοφία…! Θα διατηρηθεί το κτίριο. Ναι. Θα βεβηλωθεί, όμως, ο Ναός. Εκεί που κατέρχονταν το Άγιο Πνεύμα και μετέβαλλε τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού, θα λατρεύεται μια ψευτοθρησκεία, η οποία είναι όχι μόνο ξένη, αλλά πέρα για πέρα αντίθετη με το πνεύμα του Χριστού».
Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του, παρότρυνε τους πιστούς, με πνεύμα να μετανοίας για τις πολλές αμαρτίες μας, να προσευχηθούμε στον Θεό και να ζητήσουμε το έλεός Του και την θεία Του παρέμβαση για όσα λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Ο πρώτος Πατριάρχης, μετά την άλωση, όταν τον ρώτησαν γιατί έπεσε η Πόλη απάντησε “δια τας αμαρτίας ημών”. Εμείς οι Έλληνες σήμερα έχουμε θερμή πίστη; Έχουμε θερμή προσευχή; Είμαστε άξιοι να μας ακούσει ο Θεός; Έχουμε πέσει πολύ χαμηλά, δυστυχώς. Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του Ακαθίστου Ύμνου, αλλά η Ελλάδα των διαστροφών και της αποποινικοποιήσεως τόσων φοβερών αμαρτημάτων.
Να προσευχόμαστε, αγαπητοί, λέγοντας: Θεέ μου σώσε την Ρωμηοσύνη. Σώσε τον Ελληνισμό μας. Σώσε το Γένος μας. Γιατί βλέπετε ότι και πέρα από την Κωνσταντινούπολη, είμαστε στα πρόθυρα συρράξεως. Να προσευχόμαστε να έχουμε ειρήνη εσωτερική, αλλά και εθνική. Και αν επιτρέψει ο Θεός σύρραξη, είμαστε έτοιμοι και το αίμα μας να δώσουμε για την Πατρίδα μας».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή η σημερινή Παρακλητική Ικεσία πρέπει να γίνει η αφορμή για συχνή, θερμή και έμπονη προσευχή προς τον Θεό. «Αυτή η Παράκληση ήταν η αρχή, αγαπητοί. Να αρχίσουμε προσευχή θερμή. Κύριε σώσε την πατρίδα μας. Να ακούσει πόνο ο Θεός από την καρδιά μας, αναστεναγμό, με πίστη, και ο Θεός δεν θα μας αφήσει», τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς.
Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των πιστών, που έψαλλαν το «Τῇ Ὑπερμάχῳ», σε πολλές κεντρικές ενορίες, όπως και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας του Έθνους σε ανάλογες στιγμές, όπως χρειάζεται την σημερινή ημέρα του πένθους για την Εκκλησία, εξαιτίας της «δεύτερης αποφράδας ημέρας σήμερα, κατά την οποία βεβηλώνεται η Αγια-Σοφιά, η Μεγάλη Εκκλησιά του Γένους μας, η πρώτη εκκλησιά της Βασιλίδος των πόλεων της Κωνσταντινουπόλεως». 
 
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως