Επιτυχημένη και διαφωτιστική η ημερίδα για τα Θρησκευτικά στα Γιαννιτσά

    Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 19.00, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Ημερίδα για το Μάθημα των Θρησκευτικών με ομιλητές τον κ. Ηρακλή Ρεράκη, καθηγητή Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο τής Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) και τον κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ, καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρο της ΠΕΘ.
 
     Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θεολογίας, Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Εδέσσης, την Πανελλήνιο Ένωση Θεολόγων, τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών «ο Φίλιππος» και τους Συλλόγους Πολυτέκνων και Τριτέκνων Γιαννιτσών.
 
   Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Γ. «ο Φίλιππος» κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης απηύθυνε χαιρετισμό. Στην συνέχεια ο π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης μετέφερε της ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, καθώς και την επιθυμία του να καταργηθούν τα Νέα Προγράμματα και Βιβλία Θρησκευτικών και να χρησιμοποιηθούν άλλα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία και Παράδοση που είναι και η παράδοση των ορθοδόξων μαθητών στους οποίους απευθύνονται.
 
   Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα παρουσιάζοντας σημεία από την επιστολή που είχε αποστείλει στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με αφορμή τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω επιστολή, ο Μακαριώτατος έγραφε: «Μετά τα ανωτέρω προκύπτει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών όντως δεν μετατράπηκε σε ”θρησκειολογία”, διότι και η ”θρησκειολογία” είναι κλάδος της Θεολογικής επιστήμης. Απλώς το μάθημα καταργήθηκε και πρόκειται πλέον για ένα μη θεολογικό μάθημα…». Παρουσίασε επίσης ενδεικτικά αποσπάσματα από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (660/2018), που ακυρώνει, ως αντισυνταγματική, την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ένας από τους λόγους που επικαλείται το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι ότι «φαλκιδεύεται ο επιβεβλημένος από τη συνταγματική αυτή διάταξη [άρθρο 16, παρ. 2 του Συντάγματος] σκοπός, η ανάπτυξη δηλαδή της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως των μαθητών που ανήκουν στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού».
 
     Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά την προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δέχθηκε τα επιχειρήματα όσων προσέβαλαν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και τα ακύρωσε. Παρουσίασε επίσης το ιστορικό των νέων Προγραμμάτων από το έτος 2011 και εξής καθώς και τις μετά την ακύρωσή τους από το ΣτΕ εξελίξεις, όπως είναι η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ήταν, ως διοικητική αρχή υποχρεωμένο να υπακούσει και να προσαρμοστεί σε αυτές. Αντ’ αυτού το Υπουργείο, βάζοντας νέο αριθμό ΦΕΚ και την υπογραφή του νέου Υπουργού στα ακυρωμένα από το ΣτΕ προγράμματα τα έθεσε εκ νέου σε ισχύ για το σχολικό έτος 2018-2019. Ο Πρόεδρος της ΠΕΘ τόνισε ότι κάποιοι γονείς έχουν στείλει εξώδικη επιστολή στην ΠΕΘ προειδοποιώντας ότι θα ασκήσουν μηνύσεις σε όσους συμβάλλουν στη διδασκαλία αυτών των Προγραμμάτων στα παιδιά τους με βάση το ΣτΕ, το οποίο αποφάνθηκε ότι μέσω αυτών ασκείται θρησκευτικός αποπροσανατολισμός, σύγχυση και θρησκευτικός προσηλυτισμός σε βάρος των παιδιών τους. Επισήμανε ακόμη ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας το μόνο που ενέκρινε, σχετικά με το θέμα των Θρησκευτικών, ήταν η συνέχιση του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας για τη διδακτέα ύλη, και ότι αποτελεί ψευδή και διαστρεβλωμένη πληροφόρηση αυτό που λέγεται από το Υπουργείο και ορισμένους κληρικούς ή λαϊκούς ότι  η Εκκλησία ενέκρινε τα νέα Προγράμματα και τα Βιβλία των Θρησκευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναγνώστηκε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Διαρκής Σύνοδος υπέδειξε στην Τριμελή Επιτροπή της Συνόδου που διεξάγει τον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, να λαμβάνει υπόψη στο διάλογο με την πολιτεία τις κρίσεις και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.
 
    Ακολούθησε η εισήγηση του καθηγητή της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ, ο οποίος, μετά από μια σύντομη εισαγωγή και ενδεικτικά παραδείγματα από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, ανέλυσε θεολογικά συγκεκριμένη διδακτική ενότητα βιβλίου του Δημοτικού, όπου η ταυτότητα του Χριστού και η ιδιότητα της Θεοτόκου παρουσιάζονται με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει τους μικρούς μαθητές σε σύγχυση, όσον αφορά την κατανόηση του χριστολογικού δόγματος της Εκκλησίας. Φάνηκε, έτσι, μέσα από ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ότι στους φακέλους του Μαθήματος χρησιμοποιείται με αδόκιμο τρόπο η θεολογική ορολογία. Καταδείχθηκε, δηλαδή, εν προκειμένω ότι παραγκωνίζεται η ορθόδοξη έκθεση της Θεοτοκολογίας  και προκρίνεται στο εν λόγω θέμα η μη ορθόδοξη θεολογική άποψη του Κορανίου για τον Χριστό και την Θεοτόκο. Εκ των πραγμάτων διαφάνηκε ότι δι᾿ αυτής της μεθοδολογίας ασκείται σύγχυση στον μαθητή και παρέχεται μη έγκυρη γνώση σχετικά με την ορθόδοξη παράδοση και την πνευματική της σημασία.
 
     Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε εκτενής συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από το ακροατήριο. Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης και Αρχιμ. Χρυσόστομος Πλίσκας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, κληρικοί της πόλεως και της περιοχής, εκπρόσωποι του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς κ.ά.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα