Βρώση εντόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γράφει ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος

Εδώ και δεκαετίες διαβάζαμε από πηγές που τις χαρακτηρίζαμε ως «συνωμοσιολογικές» ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο σχέδιο για να αλλάξει ο τρόπος διατροφής μας στην Δύση, και να εντάξουμε τα έντομα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Προσωπικά γέλαγα όταν διάβαζα τέτοιες θεωρίες, τις θεωρούσα κάτι παραπάνω από αστείες, αφού πίστευα ότι είναι εξωφρενική η ένταξη της βρώσης των εντόμων στις διατροφικές συνήθειες μας. Με απόλυτη έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η «Κομισιόν») στα κοινωνικά δίκτυα, όπου αναδεικνυόταν το γεγονός πως πλέον επιτρέπεται στα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης να τρώμε παράγωγα τροφής από σκουλήκια, ακρίδες, και γρύλους (!!!), και διάβασα με φρίκη στα μάτια εκστρατεία διαφήμισης από την Κομισιόν η οποία μας υπαγορεύει ότι τα έντομα αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών, μετάλλων και ινών, και προτείνει ισχυρά σε κάθε ευρωπαίο πολίτη να εντάξει τα έντομα στην διατροφή του!

Οι πιο ακραίες για το διαιτολόγιό μας συνωμοσιολογικές θεωρίες εξελισσόντουσαν μπροστά μου καθώς διάβαζα την δημόσια παρότρυνση της επιτροπής ώστε να αρχίσω να τρώω … σκουλήκια.

Η καμπάνια αυτή βασίζεται στην θέση ότι θα έχουμε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα αν τρώμε έντομα, λιγότερη χρήση νερού για να παραχθεί αυτή η «τροφή», και μειωμένα κατάλοιπα τροφίμων ως σκουπίδια. Μου έκανε τρομερή εντύπωση όλη αυτή η συλλογική προσπάθεια για μεταβολή των διατροφικών μας συνηθειών στο όνομα της οικολογίας.

Έχει ληφθεί υπόψιν ότι κάθε Έθνος έχει την γαστρονομική κουλτούρα του, και δεν είμαστε όλοι Κινέζοι να τρώμε ότι κινείται, οπότε μεταβάλλεται έτσι και η ταυτότητα ενός ευρωπαϊκού λαού; Που μπαίνει το όριο αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών προς χάρη μιας αμφισβητούμενης προόδου; Αληθεύει ότι προγραμματίζεται και απαγόρευση της κρεατοφαγίας με αλλαγή των ζωικών κρεάτων από εργαστηριακώς τεχνητά; Μήπως να εντάξουμε και τα τρωκτικά στην τροφή μας; Γιατί να μην σκεφτούμε και την βρώση νεκρών όπως συνήθιζαν πρωτόγονες φυλές στη Νέα Ζηλανδία ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο;

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Τέτοιες αποφάσεις απλά δείχνουν ότι το μοντέλο κεντρικής διαχείρισης της ΕΕ έχει ξεφύγει από το πλαίσιο διακυβέρνησης το οποίο θα θέλαμε να έχουμε. Το θεωρώ αδιανόητο στο όνομα μιας αμφισβητούμενης προόδου να έχουν άλευρα από σκουλήκια οι τροφές των παιδιών μου. Δεν είναι δυνατόν τόσο ισχυρά κέντρα αποφάσεων, να παίζουν αυτά τα νοσηρά παιχνίδια με την διατροφή μας.