Βράβευση του τελευταίου εν ζωή ιππέα που πολέμησε στο ελληνοϊταλικό μέτωπο το 1940

 

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στην Τρίπολη, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του κ. Σπύρου Καλδή με θέμα την Ελληνική ιστορία, βραβεύτηκαν Έλληνες Βετεράνοι που συμμετείχαν σε πολέμους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσίου Νικήτας και ο κ. Ανδριανόπουλος Τιμολέων, οι οποίοι πολέμησαν στην Κορέα (και οι δύο άνω των 95 ετών).
Ο κ. Αθανάσιος Λογοθέτης, ο κ. Καντζάβελος Κωνσταντίνος και ο Ιωάννης Σίδερης που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974, και οι οποίοι μας διηγήθηκαν με δάκρυα στα μάτια τις εμπειρίες τους.
Και ο Βετεράνος κ. Γεώργιος Κολιόπουλος, Λοχίας Ιππικού από τα Κουβέλια Αρκαδίας, που πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό μέτωπο το 1940-41 και ο οποίος σήμερα είναι 108 ετών! Ο κ. Κολιόπουλος μας εντυπωσίασε με τη διαύγεια και την ευφράδεια του. Μας εξιστόρησε την εποχή που υπηρετούσε στην Ίλη Βασιλικής Φρουράς, τις σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια, το άλογο του τη Ριρή, που του εμπιστεύτηκε ο Βασιλέας Γεώργιος Β’ όταν επιστρατεύτηκε. Μας διηγήθηκε τις περιπέτειες του από το μέτωπο, όπου βρέθηκε με το 1ο Σύνταγμα Ιππικού!
Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τη τιμή να συναντάς και να συνομιλείς με έναν άνθρωπο που πολέμησε στο Έπος του 1940-41. Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή μόνο 2 Βετεράνοι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ζουν ακόμα, και οι δύο 108 ετών.
Στην εκδήλωση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, συμμετείχε ενεργά η Ομάδα Αναβίωσης του Ελληνικού Στρατού 1940, όπου έκανε και την απονομή των βραβείων.