Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας ανέστειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας αποφάσισε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου να αναστείλει την υποχρέωση εμβολιασμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά του Covid-19 μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη ισχύος του.
Στην απόφασή του, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης λόγω της επιδημίας (…) η εφαρμογή ενός δυνητικά αντισυνταγματικού μέτρου θα είχε περισσότερες ανεπιθύμητες συνέπειες από την αναβολή του».

Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Δικαστήριο αποφασίσει επί της ουσίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Bostjan Koritnik δήλωσε την απογοήτευσή του από την απόφαση του δικαστηρίου ενώ δεσμεύτηκε να τηρήσει την απόφαση.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό στις δημόσιες υπηρεσίες από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου είχε ωθήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων να εμβολιαστούν.

Η Σλοβενία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου Janssen κατά Covid-19 που παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson την Τετάρτη μετά τον θάνατο μιας 20χρονης φοιτήτριας. Ένας θάνατος είχε ήδη συνδεθεί στο παρελθόν με αυτό το εμβόλιο στη Σλοβενία.

Με το 47% του πληθυσμού εμβολιασμένο, αυτή η χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχει ποσοστό προστασίας κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (64%).

πηγή