Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ψηφιακή ταυτότητα

Η υπηρεσία ανάπτυξης του ΟΗΕ, δημοσίευσε το πλαίσιο διακυβέρνησής της για τις ψηφιακές δημόσιες υποδομές, με το οποίο ο παγκόσμιος οργανισμός, αναμφίβολα με ανυπομονησία, ελπίζει να συμμορφωθούν και τα 190+ μέλη του.

Για άλλη μια φορά, ένα όργανο του ΟΗΕ παρουσιάζει μια αμφισβητούμενη πολιτική, βασίζοντάς την στην πρωταρχική, που υποτίθεται ότι της παρέχει νομιμότητα – τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ατζέντα του 2030.

Εδώ, η υπηρεσία ανάπτυξης του ΟΗΕ ανέφερε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της τον περασμένο μήνα ότι το πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα ήταν η αντίδρασή της στα «αιτήματα για θεσμική υποστήριξη» – και επαίνεσε τη δική της προσπάθεια ως συμπεριληπτική και βασισμένη σε (δήθεν, αστικά και νομικά) «δικαιώματα».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ΟΗΕ είναι πολύ αφοσιωμένος στην προώθηση της υιοθέτησης ψηφιακών ταυτοτήτων, και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Για εκείνες τις χώρες (μάλλον για τις τρέχουσες κυβερνήσεις τους) που δέχονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΟΗΕ για την ψηφιακή δημόσια υποδομή (ΨΔΥ), μέρος της οποίας αποτελούν οι ψηφιακές ταυτότητες, οι αναφορές λένε ότι το συνιστώμενο πλαίσιο έχει εννέα σημεία: «νομιμότητα, κανονιστικά πλαίσια, μη ύπαρξη διακρίσεων, πρόσβαση στην πληροφορία, νομική λογοδοσία, ικανούς θεσμούς, αξία χρήστη, συμβάσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς, και προστασία των δεδομένων».

Η ατζέντα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» που αναφέρεται σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με την ληξιαρχική πράξη γέννησης κάθε ατόμου στον πλανήτη – και, προφανώς, με τη διασφάλιση ότι θα είναι ψηφιακή στο μέλλον.

Τι πάει λάθος με το τρέχον σύστημα; Ο ΟΗΕ σκέφτεται πολύ, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές εκδόσεις που θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν από διάφορες κυβερνήσεις θα έχουν «επαρκή» – και μάλιστα εξαρχής «ισχυρή» διακυβέρνηση.

Η υπηρεσία ανάπτυξης του ΟΗΕ το εξηγεί με την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα και οι κανόνες, καθώς και τα «πρωτόκολλα απορρήτου» οδηγούν προς μια μελλοντική συνολική ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Έτσι, η φιλοδοξία της υπηρεσίας ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι να «συγκεντρώσει», τρόπος του λέγειν, τις προσπάθειες εκατοντάδων εθνικών κυβερνήσεων, παρέχοντας «ένα πρότυπο μοντέλο». Δηλώνει επίσης ότι επιδιώκει να επιτύχει κάτι που ειλικρινά φαίνεται εξαιρετικά απίθανο στον πραγματικό κόσμο – αλλά ακούγεται καλό σε ένα δελτίο τύπου.

Δηλαδή, «δίνει προτεραιότητα στα ατομικά δικαιώματα» (γέλια) – ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης στη συμπερίληψη, κ.λπ. σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο – ενώ συνεχίζει να προωθεί την υιοθέτηση ψηφιακών ταυτοτήτων ή την «αλλαγή» τους, όπως επιλέγει να την ονομάζει ο ΟΗΕ.