Το παιδικό βιβλίο του Τριβιζά για τον κορωνοϊό

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος, Δρ Φιλοσοφίας

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει τεράστια ιστορία στο παιδικό βιβλίο και δεν χρειάζεται να το μάθετε από εμένα. Έχει γράψει πανέμορφα έργα, μερικά αδιάφορα και κάποια λίγα άσχημα. Απολύτως λογικό για έναν λογοτέχνη που μια ζωή γράφει να έχει και κακές στιγμές στην καριέρα του. 
 
Το βιβλίο που αφορά τον ιό είναι τερατούργημα. Το συνοδευτικό βίντεο δε, ακόμη μεγαλύτερο έκτρωμα. Παρουσιάζει τον ιό σαν ένα εξωγήινο αποτρόπαιο κατασκεύασμα που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα και όταν βγουν τα παιδιά έξω στην ύπαιθρο για βόλτα ή παιχνίδι, τους μπαίνει στη μύτη και μετά πάνε και αγκαλιάζουν παππούδες και γιαγιάδες τους οποίους και εμμέσως σκοτώνουν. Επομένως η μόνη σωτηρία για να μην συμβεί αυτό είναι το παιδί να μένει κλεισμένο μέσα στο σπίτι, προτροπή που αναφέρεται καθαρά και ξάστερα πολλές φορές. Κάποια στιγμή οι επιστήμονες νικούν τον ιό, αλλά μένουν κάποιοι ιοί κρυμμένοι. Έτσι τα έξυπνα παιδιά για να μην κονομήσουν ιό, δεν πρέπει να πλησιάζουν και να ακουμπούν τους συμμαθητές τους, ούτε να παίζουν ο ένας με τα παιχνίδια του άλλου, ούτε να βγάζουν τη μάσκα από πάνω τους. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από νεκροκεφαλές, σκελετούς, ορούς, εργαστήρια και διάφορα άλλα παραϊατρικά παρατράγουδα.
 
Τόσο η θεματολογία όσο και η σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου (το οποίο διοργανώθηκε από κρατικούς φορείς) δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και εισάγουν το παιδί σε φαντασιακές επιβλαβείς κατευθύνσεις. Ωθούν το παιδί να γίνει φοβικό με τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο, πράγμα που είναι καταστροφικό τόσο για την σωματική υγεία του όσο και για την ψυχολογία του. Επιπλέον το έργο αυτό κατευθύνει το παιδί στην αντικοινωνικότητα καθώς οποιοδήποτε ανθρώπινο άγγιγμα ιδιαίτερα από αλλά παιδιά της ηλικίας του καλείται να το αντιμετωπίσει ως απειλή. Επιπροσθέτως, αν το παιδι βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δει τον παππού ή τη γιαγιά να ασθενούν, θα γεμίσει ενοχές και τύψεις επειδή δεν ακολούθησε την ηθική κανονιστική επιταγή συμπεριφοράς του εν λόγω βίντεο.
 
Φυσικά οποιοσδήποτε ειδικός στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού θα διαπιστώσει ότι το εν λόγω έργο εκτός των άλλων είναι και πρόχειρο, αντιαισθητικό, κακοσκηνοθετημένο με παντελώς ερασιτεχνικά εφέ και μακρόσυρτα φτωχά πλάνα. Ακόμη και τα κάδρα λήψης και οι οπτικές γωνίες δείχνουν σαν να το τράβηξε κάποιος που πιάνει κάμερα και ανοίγει ένα πρόγραμμα μοντάζ πρώτη φορά στη ζωή του.
 
Ευγένιε απέτυχες. Δεν θέλω να σου καίνε τα βιβλία. Δεν πρέπει να καίγονται βιβλία. Μέσα σου είμαι σίγουρος ότι όταν είδες το οπτικό αποτέλεσμα, απογοητεύτηκες. Και μετά από 9 μήνες κυκλοφορίας, ήδη έχεις μετανιώσει. Ας είσαι καλά. Τα παιδιά θα σε συγχωρέσουν όταν μεγαλώσουν. Ελπίζω.
 
 
 
23/12/21