Το μοναδικό δάσος βελανιδιάς στη χώρα μας και ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός με υπέροχες αμμουδερές παραλίες και με ελαιώνες που παράγουν το λάδι για το οποίο είναι διάσημη σε όλο τον πλανήτη. Σίγουρα δεν είναι τόσο πράσινη όσο η βόρεια Ελλάδα, αλλά στα ανατολικά της Ηλείας, εκεί που συνορεύει με την Αχαΐα και την Αρκαδία υπάρχει ένας τόπος που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα δάση της βόρειας Ελλάδας ή ακόμα και της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί, βρίσκεται το δάσος της Φολόης το οποίο είναι πανάρχαιο και γεμάτο μύθους.

Η αρχαιοελληνική μυθολογία αναφέρει πως στο συγκεκριμένο δάσος κατοικούσε ο Κένταυρος Φόλος. Κάποτε στην περιοχή βρέθηκε ο Ηρακλής για να διαπράξει τον 4ο από τους 12 άθλους, τη θανάτωση του Ερυμάνθιου Κάπρου. Ο Κένταυρος προσκάλεσε τον Ηρακλή σε φαγοπότι, όπου το κρασί και η ισχυρότατη μυρωδιά του προκάλεσε τους άλλους Κενταύρους. Έτσι, ακολούθησε συμπλοκή στην οποία ο Φόλος σκοτώθηκε από ένα βέλος του Ηρακλή που τον πέτυχε κατά λάθος.

 

Μια άλλη μυθολογική εκδοχή αναφέρει πως ο Φόλος σκοτώθηκε περιεργαζόμενος ένα από τα δηλητηριώδη βέλη καθώς απορούσε πως ένα τόσο μικρό αντικείμενο μπορεί να σκοτώσει ολόκληρο Κένταυρο. Η μυθολογική ιστορία της περιοχής υπενθυμίζεται και σε μια πινακίδα που θα δείτε στην τελευταία στροφή πριν το δάσος όπως έρχεστε από την αρχαία Ολυμπία: «Επισκεφθείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος», αναφέρει. Φυσικά εκτός από τους Κενταύρους- πάντα κατά τη μυθολογία- στο δρυοδάσος ζούσαν και οι Δρυάδες οι νύμφες των δασών.

 
Το δάσος της Φολόης είναι το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων. Δεν ξέρουμε ποια «παραξενιά» της φύσης τοποθέτησε αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο για την ελληνική χλωρίδα δέντρο σε τέτοια μαζικότητα στο οροπέδιο της Φολόης σε υψόμετρο 600-630 μέτρων αλλά το βέβαιο είναι πως το θέαμα είναι εντυπωσιακότατο. Σύμφωνα με του ντόπιους, στο δάσος καλύπτει έκταση 42.000 στρεμμάτων και εκεί υπάρχουν 5.000.000 δέντρα. Δεν τα μετρήσαμε για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τον ισχυρισμό, αλλά μας εντυπωσίασε το θέαμα αυτών των ψηλών ευθύκορμων δέντρων το ένα κοντά στο άλλο.
Το δάσος θεωρείται από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και αυτό έχει να κάνει και με τα δέντρα του. Σε αντίθεση με το πολύ πιο κοινό στην Ελλάδα πεύκο, η βελανιδιά δεν καίγεται εύκολα. Αυτό -για καλή μας τύχη- έχει βοηθήσει το δρυοδάσος να παραμείνει άθικτο από τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει κατά καιρούς την ευρύτερη περιοχή. Σκεφτείτε μόνο πως πολλά από τα δέντρα που έχουν ύψος από 20 έως 40 μέτρα έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών.

Ένα στοιχείο που κάνει το δάσος της Φολόης ιδιαίτερα «φιλικό» σε κάποιον που θέλει να έρθει σε επαφή με τη φύση είναι το επίπεδο έδαφος που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στον πεζοπόρο και τον ποδηλάτη. Βέβαια, ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων, το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κάνει δυνατή και τη διάσχιση μεγάλου μέρους του δάσους ακόμα και με συμβατικό αυτοκίνητο. Αν έχετε αρκετό χρόνο σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε. Επιλέξτε ένα από τα πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε ξέφωτα και ρυάκια και στο δρόμο θα συναντήσετε λουλούδια, πλούσια βλάστηση και κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια.

 

Το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόη-Κούμανη είναι ένα από τα πιο εύκολα, για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και εξυπακούεται πως πρέπει να φοράτε αθλητικά παπούτσια αλλά να έχετε και νερό μαζί σας.

Μια άλλη όμορφη διαδρομή ξεκινά από το Μουσείο Φολόης -το οποίο, αν πετύχετε ανοικτό, θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το δάσος που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura- και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, όπου και θα συναντήσετε πέτρινα γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές.

Μανιτάρια, ζώα, πουλιά, μέλισσες

Αυτό το οικοσύστημα θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τους φίλους των μανιταριών καθώς η σκιά και η υγρασία από τις βελανιδιές ευνοούν την ανάπτυξή τους. Το δάσος φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας και είναι σημαντικός βιότοπος αναπαραγωγής διαφόρων πτηνών, συνεπώς έχει αξιολογηθεί ως ΣΠΠΕ (Σημαντική Περιοχή Πτηνών Ελλάδας) από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σημαντικά είδη που αναπαράγονται στη Φολόη είναι: ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος και η αλκυόνη. Ενώ ανάμεσα στα δέντρα ζουν επίσης λαγοί, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και χελώνες. Τέλος, από τα μελίσσια του δάσους και του οροπεδίου παράγεται εξαιρετικό μέλι από τα άνθη της βελανιδιάς όπως και της καστανιάς, το οποίο έχει ένα χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα.

Δύο επιλογές για φαγητό κοντά στο δάσος

Στο χωριό Φολόη υπάρχει η οικογενειακή ταβέρνα Κένταυροι (Τηλ: +30 2624 062010) η οποία ξεχωρίζει για τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις αλλά και το ευγενέστατο προσωπικό. Αν είστε φίλοι της χοιρινής μπριζόλας είστε στο σωστό μέρος. Στο χωριό Αντρώνι βρίσκεται το καφενείο- ψησταριά ο Βάιος (Τηλ: +30 2624 061924) με τις εξαιρετικές επιλογές και την πραγματικά «χωριάτικη» ατμόσφαιρα. Και τα δύο μαγαζιά έχουν κάτι παραπάνω από λογικές τιμές, ο χαρακτηρισμός value for money τα αδικεί. Θα φάτε πολύ καλά και θα πληρώσετε αναλογικά λίγα.

 

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα το δάσος απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα. Θα πάρετε τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Τριπόλεως και θα βγείτε στην έξοδο προς Βυτίνα. Από εκεί κινείστε στην επαρχιακή οδό Καλλιάνου- Λεβιδίου και από εκεί στην Εθνική Οδό Τρίπολης- Πάτρας. Από εκεί στρίβετε αριστερά στην επαρχιακή οδού Πλάτανου- Λαμπείας ακολουθώντας τη σήμανση για Αρχαία Ολυμπία. Μετά από 6 χιλιόμετρα στρίβετε δεξιά στην επαρχιακή οδό Κουμάνης- Κοντοβάζαινων και μετά από ελάχιστα μέτρα θα βρίσκεστε στον προορισμό σας. Θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά. Εναλλακτικά, αν θέλετε να βρεθείτε στο δάσος μετά από μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θα κινηθείτε στον δρόμο Πλάτανου- Λαμπείας για περίπου 40 λεπτά.

Αξίζει να βάλετε το δάσος της Φολόης στον εκδρομικό προγραμματισμό σας, ειδικά το επόμενο διάστημα. Η Φολόη (ή Κάπελη όπως τη λένε οι ντόπιοι) είναι πανέμορφη το φθινόπωρο με τα πεσμένα φύλλα από τις βελανιδιές να σχηματίζουν μια χρυσοκόκκινη «μοκέτα» πάνω στο χώμα.