Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει νομοθεσία για την «Πρόσβαση σε μετρητά σε τρία μίλια»

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν νομοθεσία που απαιτεί από τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρίες να παρέχουν δωρεάν εγκαταστάσεις αναλήψεων μετρητών σε απόσταση τριών μιλίων από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Σε αποκλειστικό από το Sky News, ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει ένα σύνολο από κατευθυντήριες γραμμές που θα καθορίζουν τις νέες απαιτήσεις για την παροχή διευκολύνσεων καταθέσεων και αναλήψεων μετρητών, που προς το παρόν έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση εκτός μεγάλων πόλεων. Πιστεύεται ότι η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) θα εξουσιοδοτηθεί να επιβάλει πρόστιμα σε τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες που δεν διατηρούν επαρκή διαθεσιμότητα μετρητών.

Από την οικονομική κρίση του 2008, ο εκδότης Mark Kleinman σημειώνει ότι υποκαταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα, αφήνοντας πολλούς «χωρίς εγγυημένη πρόσβαση σε μετρητά». Πρόσφατα αναφέραμε προειδοποιήσεις από την εταιρία ATM Notemachine ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να χάσει περίπου χίλιους δωρεάν-για-χρήση πόντους μετρητών εξαιτίας ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης. Όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο που η χρήση των μετρητών στην Βρετανία έχει αυξηθεί για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία και έρευνα έδειξε ότι περίπου οι μισές από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μετρητά.

Σε μία δήλωση στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Andrew Griffith, Οικονομικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνει ότι «τα μετρητά διαδραματίζουν σημαντικό και συνεχή ρόλο» στο τοπίο των πληρωμών, παράλληλα με τις επιλογές ψηφιακών πληρωμών».

“Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ταξιδεύει για ώρες ώστε να κάνει ανάληψη ένα δεκάρικο για να βάλει στην κάρτα γενεθλίων κάποιου, ούτε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να καταθέσουν εισπράξεις μετρητών. Αυτά είναι μέτρα που ωφελούν όλους όσους χρησιμοποιούν μετρητά αλλά ιδιαίτερα αυτούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές, τους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.” (Andrew Griffith Οικονομικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών)

Υπήρξε δραστηριότητα φέτος που αναγνωρίζει τη σημασία της πρόσβασης σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογικότητας τραπεζών που εξερευνά κοινόχρηστους τραπεζικούς κόμβους για περιοχές που επηρεάζονται από το κλείσιμο υποκαταστημάτων, και την Ομάδα Δράσης Πρόσβασης σε Μετρητά που επιλέγει περιοχές – συμπεριλαμβανομένης και της δημοφιλούς παραλιακής πόλης Swanage – όπου θα ερευνηθεί πώς να αποκατασταθούν καλύτερα οι υπηρεσίες μετρητών.

Παρά την πρόοδο αυτή, η έρευνα της FCA διαπίστωσε ότι η πρόσβαση σε μετρητά είναι αισθητά χαμηλότερη στη Σκωτία και την Ουαλία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αγροτικές περιοχές της βόρειας και νοτιοδυτικής Αγγλίας επίσης να μην εξυπηρετούνται καλά. Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία σε αυτές τις περιοχές.

cashmatters