Γράφει ο Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Καρδιολόγος
Διαχείριση της πανδημίας κορονοϊου.Ήταν σωστή;
(Διαχείριση της πανδημίας κορονοϊου) Στις 30 Σεπτεμβρίου συνέβη κάτι που θα έπρεπε να έχει επισημανθεί από όλα τα ΜΜΕ αν φυσικά αυτά δεν υπηρετούσαν τον ένα σκοπό: την προώθηση της κρατικής προπαγάνδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού με ύμνους για την ανωτερότητά μας. Από την αρχή της εμφάνισης του κορονοϊού αυτό ήταν εμφανές. Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις στην ιστορία μας, πατώντας σε ένα αβάσιμο αίσθημα υπεροχής που εύκολα πουλάει στο λαό μας, αισθανθήκαμε πως είμαστε οι καλύτεροι. Όλοι οι άλλοι πετύχαιναν λιγότερα από εμάς που για μια ακόμη φορά θριαμβεύσαμε. Λιγότεροι θάνατοι, λιγότερα κρούσματα, είμαστε τα υποδείγματα της Ευρώπης. Διαβάστε άρθρα των εφημερίδων του 2020 και θα θυμηθείτε όσα λέγονταν τότε.
Διαχείριση της πανδημίας κορονοϊου.Η περίπτωση της Σουηδίας.
Και για να υπερτονίσουμε βέβαια την υπεροχή μας χρειαζόταν και η σύγκριση με τους αποτυχημένους. Εύκολο θύμα ήταν λοιπόν η Σουηδία. Η χώρα που ακολούθησε τη δική της μοναχική πορεία της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τον πολίτη της. Την ώρα που στη χώρα μας αποδεικνύαμε πόσο εύκολα αποδεχόμαστε την κάθε επιβολή και ότι τα δικαιώματα που μας είχαν αποδοθεί δεν τα αξίζαμε, οι Σουηδοί τιμώντας τους νόμους και το Σύνταγμά τους ακολουθούσαν τον αντίθετο δρόμο.
Στην Ελλάδα λοιπόν κλείσαμε τα πάντα. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Οι άνθρωποι έστελναν SMS για να βγουν από τα σπίτια τους. Οι δρόμοι γέμισαν αστυνομία και οι έλεγχοι ήσαν συνεχείς. Τα καταστήματα έκλεισαν και το κράτος μοίραζε επιδόματα. Οι Εκκλησίες -με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας- έπαψαν μετά από 20 αιώνες χριστιανισμού να λειτουργούν και η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας ποινικοποιήθηκε. Ούτε καν η επίσκεψη για προσευχή σε κάποιο λατρευτικό χώρο επιτρεπόταν. Ο αθλητισμός παρέλυσε, οι ομάδες διαλύθηκαν και μόνο η κατ’ ιδίαν άσκηση με SMS ήταν δυνατή.
Διαχείριση της πανδημίας κορονοϊου.Η Σουηδία σε αντίθετο δρόμο από την Ελλάδα.
Θέλετε να δούμε από ειδησεογραφία της εποχής τι αντίστοιχα γινόταν στη Σουηδία; Τα Δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί παρέμειναν ανοικτά για να μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους. Τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια γίνονταν εξ’ αποστάσεως. Όπου ήταν δυνατό και η εργασία γινόταν εξ αποστάσεως. Οι συγκεντρώσεις ως 50 άτομα ήσαν ελεύθερες.
Συνιστάτο σε ηλικιωμένους και ασθενείς να μένουν σπίτι. Η κυκλοφορία ήταν ελεύθερη, υπήρχε μόνο η σύσταση όποιοι μπορούσαν να αποφεύγουν τα Μέσα Μεταφοράς. Τα ταξίδια ήσαν ελεύθερα υπήρχε όμως η σύσταση της αποφυγής των άσκοπων μετακινήσεων εκτός Στοκχόλμης. Τα εστιατόρια/καφέ λειτουργούσαν κανονικά με αποστάσεις 1,5 μέτρου των τραπεζιών. Γυμναστήρια και κέντρα άθλησης έμειναν ανοικτά με σύσταση για αποφυγή συνωστισμού. Τα μέτρα αυτά κατά τους κρατούντες σκοπό είχαν την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού σε τέτοιο βαθμό που το σύστημα υγείας μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Διαχείριση της πανδημίας κορονοϊου.Η προπαγάνδα των Ελληνικών ΜΜΕ.
Τα προπαγανδιστικά Ελληνικά ΜΜΕ συχνά φιλοξενούσαν άρθρα με τίτλους σχετικούς με την κατάρρευση του συστήματος της Σουηδίας και για τη μελλοντική λήψη σκληρών μέτρων που όμως δεν έρχονταν. Μας ενοχλούσε η δημοκρατία τους. Μας ενοχλούσε ο σεβασμός του κράτους από τον πολίτη και του πολίτη από το κράτος. Τα παπαγαλάκια των κρατούντων και οι Έλληνες «ειδικοί» σε αγαστή συνεργασία κραύγαζαν για αυστηρότερα μέτρα και στενότερους ελέγχους.
Αυτή δυστυχώς είναι η κουλτούρα μας. Κουλτούρα ανελευθερίας και κρατικής παρέμβασης σε όλα. Τότε μόνο αισθανόμαστε ασφαλείς όταν έχουμε το βούρδουλα να μας καθοδηγεί. Η αντιπολίτευση πλειοδοτούσε σε απαιτήσεις για πιο σκληρά μέτρα και οι λίγες φωνές -μεταξύ των οποίων και η δική μας, γεγονός που μας κάνει πολύ περήφανους- που αντιστέκονταν δέχονταν απειλές και λοιδορίες. Και επειδή μας ενοχλεί και η πρόοδος του γείτονα καγχάζαμε για τα χιλιάδες θύματα της Σουηδίας, προβάλλοντας τα λίγα δικά μας.