Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία στις ΗΠΑ για τις κλωνοποιημένες φωνές καλλιτεχνών

Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία με το συνδικάτο των αμερικανών μουσικών.

Οι αμερικανοί καλλιτέχνες της μουσικής κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η Warner και η Sony που προβλέπει μέτρα προστασίας για τη μίμηση φωνών από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία με τα στούντιο, η οποία καλύπτει την πενταετία 2021-26, εγκρίθηκε ομόφωνα από το συνδικάτο SAG-AFTRA, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες, αναφέρει το Reuters.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκε στο επίκεντρο των συμφωνίας της SAG-AFTRA με τα στούντιο του Χόλιγουντ, έπειτα από πολύμηνη απεργία των ηθοποιών.

Η βιομηχανία της μουσικής αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τραγουδιών που δημιουργούνται από εργαλεία παραγωγικής ΑΙ και μιμούνται τις φωνές συγκεκριμένων καλλιτεχνών, συνήθως χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η νέα συμφωνία, ανέφερε η ένωση των καλλιτεχνών, απαιτεί ρητή συγκατάθεση και αποζημίωση των καλλιτεχνών πριν από την εμπορική κυκλοφορία κομματιών που βασίζονται σε ψηφιακές μιμήσεις.

Ακόμα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι όροι «καλλιτέχνης», «τραγουδιστής» και «κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων» μπορούν να αναφέρονται μόνο σε ανθρώπους.

«Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την προστασία των μελών μας» δήλωσε ο Ντάνκαν Γκράμπτρι-Άιρλαντ, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής της SAG-AFTRA.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα βελτίωση στις συνθήκες εργασίες και τις επιλογές συνταξιοδότησης καθώς και αύξηση του μεριδίου των καλλιτεχνών από έσοδα υπηρεσιών streaming.

Η τελική επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

in.gr