Τα διαβατήρια άνθρακα είναι η επόμενη απειλή δυστοπικής επιτήρησης

Μέρος ενός προτεινόμενου μέλλοντος ψηφιακής ταυτότητας

Η ατζέντα για την ψηφιακή ταυτότητα είναι ήδη στον ορίζοντα. Αλλά δεν σταματά εκεί. Τα ψηφιακά διαβατήρια άνθρακα είναι η επόμενη μεγάλη πρόταση. Οι λάτρεις των ταξιδιών παγκοσμίως ίσως αντιμετωπίσουν σύντομα μία δραστική αλλαγή στην εξερεύνηση των διεθνών συνόρων, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να πυροδοτεί την εφαρμογή των διαβατηρίων άνθρακα που θα μπορούσε να περιορίσει την επιθυμία τους για περιπλάνηση, υποστηρίζει το Intrepid Travel σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση.

Μετονομάζοντας αυτούς τους περιορισμούς ως «προσωπικά επιτρεπόμενα όρια άνθρακα» η έκθεση αναφέρει ότι θα χρησιμεύουν ως καθοριστικοί παράγοντες που θα υποχρεώνουν τα άτομα να συμμορφώνονται με τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα.

Με τους επιβεβλημένους περιορισμούς στα ετήσια ταξίδια που αναμένονται από το 2040, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αναγκαστούν να παραιτηθούν από τα προνόμια που επεκτείνουν τον ορίζοντα, που συχνά παρέχει ο σύγχρονος τουρισμός.

Δημιουργημένη σε συνεργασία με την υπηρεσία προβλέψεων The Future Laboratory, η έκθεση δίνει έμφαση στις υποτιθέμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, που υποτίθεται θεωρούνται πολύ ζεστοί για τον άνθρωπο.

Η εισαγωγή των διαβατηρίων άνθρακα θα μπορούσε να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με το επίπεδο επιτήρησης που ασκείται στις κινήσεις και τη συμπεριφορά των ατόμων.

Θα μπορούσαν αυτά τα μέτρα να λειτουργήσουν ως πρόδρομοι για την υπερβολική επιτήρηση, παρακολουθώντας τα αποτυπώματα άνθρακα των ατόμων;

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κλιματικά θέματα, η λεπτή γραμμή μεταξύ της απαραίτητης δράσης και της παραβίασης της ιδιωτικότητας συνεχίζει να θολώνει επικίνδυνα. Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να μεταμφιεστούν ως αναγκαίο κακό για το ευρύτερο καλό, αλλά θα μπορούσαν να προσκρούουν πάνω στην ατομική ελευθερία και εμπιστευτικότητα, αντικρούοντας δημοκρατικές αξίες.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες απαντήσεις δεν παραγκωνίζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας και δεν μεταμορφώνονται σε επιδρομικές πρακτικές στον πυρήνα τους.

 

reclaimthenet