Δεκαοκτώ πολίτες που εκτελέστηκαν στο ελληνικό νησί της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταυτοποιήθηκαν 83 χρόνια αργότερα μέσω ανάλυσης DNA από το Εργαστήριο Συγκριτικής Γονιδιωματικής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος (ΙΤΕ) , αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο BTA επικαλούμενο τα ελληνικά media.
Οι δεκαοκτώ άντρες θύματα μεταξύ 16 και 60 ετών από το χωριό Άδελε Ρεθύμνου εκτελέστηκαν στις 2 Ιουνίου 1941 μετά τη Μάχη της Κρήτης από στρατιώτες του Τρίτου Ράιχ με εντολή του Γερμανού διοικητή αλεξιπτωτιστών Gen. Kurt Student.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Νίκος Πουλακάκης, είπε ότι οι Ναζί έδωσαν στα θύματα φτυάρια και οι οικογένειές τους νόμιζαν ότι οδηγούνταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή καταναγκαστική εργασία, αλλά μεταφέρθηκαν στην περιοχή Σαρακίνα και αναγκάστηκαν να σκάψουν τον δικό τους ομαδικό τάφο.
Οι συγγενείς τους ανακάλυψαν τα λείψανά τους λίγες μέρες αργότερα και τα μετέφεραν σε άλλο τάφο. Το 1960, τα λείψανα εκτάφηκαν, αλλά εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν μεμονωμένα.
Αναγνωρίζοντας την ιστορική, ευαίσθητη και διεθνή φύση του ζητήματος που ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια, το εργαστήριο, σε στενή συνεργασία με την κοινότητα, προχώρησε στη συστηματική, μεθοδική και διεπιστημονική μελέτη των λειψάνων των θυμάτων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει σε επίσημη εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 2 Ιουνίου 2024, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Νέα Κρήτη.