Σκόπια: Καταργείται η αναγραφή στα Ληξιαρχεία η εθνικότητα των πολιτών

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κατήργησε οριστικά τη στήλη «ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ» στον Νόμο για τα Ληξιαρχικά Βιβλία, στα τρία άρθρα που αναφέρονται στο ληξιαρχείο γεννήσεων, γάμων και θανάτων, γράφουν σήμερα τα media της χώρας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα δεδομένα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, γιατί κανένας πολίτης δεν έχει υποχρέωση να εκφράσει την εθνικότητα του. Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, καταργεί την εθνικότητα αλλά δεν την ακυρώνει, κάτι που σημαίνει ότι τα ήδη εκδοθέντα πιστοποιητικά με την ενότητα «ιθαγένεια» θα συνεχίσουν να ισχύουν.

«Η εθνικότητα είναι προσωπικό δεδομένο»

«Πρόκειται για ένα ιδιωτικό και εσωτερικό αίσθημα ενός ατόμου και κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να εκδηλώσει αυτό το συναίσθημα δημόσια, και εξακολουθεί να υπόκειται σε υποχρεωτική θεσμική διαχείριση σε δημόσια έγγραφα, δεδομένου ότι το σύνταγμα εγγυάται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, το άρθρο 25 του συντάγματος σέβεται το απόρρητο της ζωής κάθε πολίτη», δήλωσε η Χριστίνα Μπελόφσκα,  εκπρόσωπος Τύπου του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η στήλη εθνικότητας εισήχθη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κρενάρ Λόγκα πέρυσι τον Μάιο. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε να γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία έδειξε ως παράδειγμα τη Σερβία και την Κροατία, όπου βρίσκεται κατ’ επιλογή των πολιτών η αναγραφή της εθνικότητας στα δημόσια έγγραφα, ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει στήλη για την εθνικότητα στα έγγραφα.

Εκτός από τις υπηκοότητες, μετά τη συμφωνία SDSM και BESA, η κυβέρνηση πρότεινε το 2021 να υπάρχει στήλη για την εθνότητα στα δελτία ταυτότητας, αλλά αυτή η πρόταση έμεινε κολλημένη στη Βουλή, αφού μπλοκαρίστηκε από χιλιάδες τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια δημοσίευσαν και ένα πρότυπο για το πώς θα εφαρμόσουν τα νέα δελτία ταυτότητας, αλλά αυτό συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το ειδικό κοινό όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στις σύγχρονες χώρες.

https://echedoros.blog/

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα