Selfies με μάσκα προσώπου: Μπορούν να εκπαιδεύσουν το επόμενο εργαλείο αναγνώρισης προσώπου

Τις selfies με μάσκα προσώπου δεν τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας και η οικογένεια σας – συλλέγονται επίσης από ερευνητές που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση των αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου. Το CNET βρήκε χιλιάδες selfies με μάσκα για λήψη σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, με φωτογραφίες που «συλλέχθηκαν» απευθείας από το Instagram.

Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε όλους τους ανθρώπους να φορούν μάσκα προσώπου. Φυσικά, αυτό δημιούργησε πρόβλημα στις εταιρείες αναγνώρισης προσώπου. Οι μάσκες προσώπου καλύπτουν καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος αυτού που χρειάζεται η αναγνώριση προσώπου για την αναγνώριση και τον εντοπισμό ατόμων – απειλώντας ουσιαστικά το μέλλον μιας βιομηχανίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκτός εάν η τεχνολογία μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει ανθρώπους χωρίς να την επηρεάζει η μάσκα.

Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται περισσότερες καλυμμένες φωτογραφίες για να εκπαιδεύσουν τους αλγορίθμους τους.

 

Τον Απρίλιο, οι ερευνητές δημοσίευσαν το σύνολο δεδομένων μάσκας COVID19 στο Github, χρησιμοποιώντας περισσότερες από 1.200 εικόνες που συλλέχθηκαν από το Instagram. Ένα μήνα νωρίτερα, ερευνητές από την Κίνα συνέταξαν μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες με μάσκα που συγκέντρωσαν στο διαδίκτυο.

Οι δημιουργοί πίσω από τη βάση δεδομένων του Απριλίου χρησιμοποίησαν την Workaround AI startup για να βοηθήσουν στην σωστή αναγνώριση των προσώπων των φωτογραφιών, με μάσκα ή χωρίς, δήλωσε ο Wafaa Arbash, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

“Εμπνευστήκαμε από όλες τις εταιρείες που κυκλοφόρησαν δωρεάν εργαλεία και ό, τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν”, δήλωσε ο Arbash. “Έχουμε αυτές τις δημόσιες εικόνες από το Instagram, οπότε δεν είναι ιδιωτικές εικόνες. Απλώς ψάχναμε και βρήκαμε τα σωστά δεδομένα.”

Οι εταιρείες αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιούν εδώ και καιρό εικόνες ανθρώπων χωρίς την συγκατάθεση τους για να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους τους. Οι υποστηρικτές της πολιτικής ελευθερίας υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου απειλεί την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του λόγου, προειδοποιώντας επίσης ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας νόμος που να αποτρέπει την κατάχρηση των εργαλείων παρακολούθησης.

Η Clearview AI, μια αμφιλεγόμενη εταιρεία αναγνώρισης προσώπου, ισχυρίστηκε ότι έχει το δικαίωμα να αποκόψει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια εικόνες από κοινωνικά δίκτυα για χρήση στη βάση δεδομένων της.

Οι κυβερνήτες σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ υποχρεώνουν τους πολίτες να φοράνε σε δημόσιους χώρους μάσκες επειδή συμβάλλουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19. Οι μάσκες έχουν επίσης επιβραδύνει την εξάπλωση της αναγνώρισης του προσώπου, καθώς τα ρούχα μπλοκάρουν τα βασικά μέρη του προσώπου σας που συνήθως αναλύει η τεχνολογία.

Ορισμένοι πάροχοι αναγνώρισης προσώπου στράφηκαν να ζητήσουν από τους δικούς τους υπαλλήλους να στείλουν selfie με μάσκα προσώπου, για να επεξεργαστούν την διαδικασία αναγνώρισης.

Ωστόσο, οι επεξεργασμένες φωτογραφίες με μάσκα προσώπου μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι οργανικές εικόνες για την κατάρτιση αλγορίθμων. Οι εταιρείες αναγνώρισης προσώπου χρειάζονται επίσης ένα διαφορετικό σύνολο εικόνων, ώστε οι αλγόριθμοι να αναγνωρίζουν καλύτερα τις γυναίκες, τους ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και μια ποικιλία τύπων μάσκας.

Για τη δημόσια βάση δεδομένων της εταιρείας της, ο Arbash είπε ότι οι φωτογραφίες προέρχονταν από αναζήτηση στο Instagram με hashtags που σχετίζονται με μάσκες. Συγκέντρωσαν περίπου 3.000 φωτογραφίες από την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά τις μείωσαν σε ένα σύνολο 1.200 φωτογραφιών. Τα δείγματα εικόνων που δημοσιεύτηκαν περιελάμβαναν μια φωτογραφία ενός παιδιού – ο Arbash είπε ότι ήταν πιθανό σφάλμα ότι αυτή η εικόνα κατέληξε στη βάση δεδομένων της εταιρείας.

Ο Arbash είπε ότι δεν ζήτησαν από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων την άδεια για να χρησιμοποιήσουν τις selfies τους και ότι εάν ήθελαν να αποκλειστούν, θα μπορούσαν να κάνουν τις σελίδες τους ιδιωτικές. Τα άτομα που περιλαμβάνονται δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε αυτό το σύνολο δεδομένων, είπε.

“Δεν βγάζουμε χρήματα από αυτό, δεν είναι εμπορικό”, δήλωσε ο Arbash. “Ο στόχος και η πρόθεση ήταν να βοηθήσουμε όλους τους μηχανικούς της επιστήμης δεδομένων ή της μηχανικής μάθησης που εργάζονται για να διορθώσουν αυτό το ζήτημα και να βοηθήσουν στη δημόσια ασφάλεια.”

“Δεν επιτρέπουμε σε τρίτους να συλλέγουν ή να χρησιμοποιούν selfies που δημοσιεύτηκαν από τους χρήστες μας με αυτόν τον τρόπο, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Συνεχίζουμε να το ερευνούμε”, ανέφερε το Facebook σε δήλωσή του.

ΠΗΓΗ