Σάλος από την φιλοτουρκική συναυλία στην Κομοτηνή!

Στους στίχους του εμβατηρίου της Σμύρνης, το οποίο εξυμνεί τον Κεμάλ Ατατούρκ (!), δονούταν το βράδυ της Κυριακής η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής!

Άγγελος Αγγελίδης – 07/08/2024 – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί… Μπράβο, Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μπράβο… Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομά σου», αναφέρει το εμβατήριο. Φυσικά, οι «ηττημένοι εχθροί» είναι οι χιλιάδες Ελληνες που σφαγιάστηκαν και δολοφονήθηκαν το 1922 στη Σμύρνη και οι ακόμα περισσότεροι που ξεριζώθηκαν και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Και όλα αυτά στο κέντρο μιας ελληνικής πόλης και με συμπαραστάτες την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Κομοτηνής, και με ερμηνεύτρια μία… Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια, η οποία ανέβηκε στην εξέδρα ακριβώς 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο!

Την εκδήλωση διοργάνωσε η νεολαία του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας με καλεσμένη την ερμηνεύτρια Işın Karaca, η οποία φέρεται να είναι πολύ κοντά με την εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν και απολαύει ιδιαίτερης προβολής και… στήριξης στην Τουρκία. Πρόεδρος στο Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας είναι ο γιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος είναι στενός φίλος του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ, ενώ πρόεδρος στο παράρτημα της νεολαίας είναι ο Εμρέ Κιαμήλ. Σύμφωνα με ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το komotinipress, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης) χρηματοδότησε τη συναυλία με το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής παραχώρησε την κεντρική πλατεία για την τέλεση της εκδήλωσης.

Στο χαιρετισμό του, ο Εμρέ Κιαμήλ, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τον Αϊκούτ Ουνάλ, την πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιντέμ Ασάφογλου, και τον… περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, έκανε λόγο για «Τούρκους» της «Δυτικής» Θράκης, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί «παράδειγμα ενότητας και αλληλεγγύης». Αραγε, για ποιους;

Η Işın Karaca φωτογραφήθηκε με το προξενικό ζεύγος και ανέβηκε στη σκηνή ερμηνεύοντας διάφορα τουρκικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το «Εμβατήριο της Σμύρνης», χωρίς όμως να ξεσηκώσει τη νεολαία, τα μέλη της οποίας ασχολούνταν περισσότερο με τα κινητά τηλέφωνά τους παρά με τα υποτιθέμενα «επιτεύγματα» του Κεμάλ. Οπως ήταν φυσικό, η εμφάνισή της στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και η ερμηνεία του «εμβατηρίου» προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Στο προφίλ της στο Instagram, πολλοί Ελληνες σχολίασαν αρνητικά την εμφάνισή της. Σε απαντήσεις της, εμφανίστηκε εριστική, ειρωνική και προκλητική. Συγκεκριμένα, ένας από τους χρήστες σχολίασε: «Δεν θέλουμε τους ύμνους του γενοκτονικού δολοφόνου δικτάτορα Μουσταφά Κεμάλ στη χώρα μας. Τραγουδήστε όποιον ύμνο θέλετε στη δική σας φασιστική χώρα», με την Τουρκοκύπρια να απαντά με απειλητικό και ειρωνικό ύφος: «Θα ξανάρθω»!

Πάντως, πίσω από την προκλητική εμφάνιση της Işın Karaca βρίσκεται ο 45χρονος Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος φέρεται να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ. Είναι πρόεδρος της σχολικής εφορείας του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.

Ο Χουσεΐν Μπαλτατζή διακρίνεται για την υπέρμετρη φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την πολιτική. Με τις «πλάτες» του προξενείου αναζητεί το κόμμα που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Δεν θα ξαναπάρει χρήματα ο συγκεκριμένος σύλλογος

Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε ότι «το συμβάν έχει καταγραφεί και δεν θα δοθούν ξανά χρήματα στον συγκεκριμένο σύλλογο». «Είμαι επτά μήνες στη συγκεκριμένη θέση. Διαχρονικά, η περιφέρεια στήριζε με ένα μικρό ποσό την εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας. Γνώριζα για τα χρήματα που δόθηκαν, αλλά κανείς στην περιφέρεια δεν ήξερε ποιος ή ποια θα τραγουδήσει, και κυρίως τι τραγούδια θα πει ή τι δηλώσεις θα κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι δεν πήγε στην εκδήλωση, ενώ ερωτηθείς για το συμβολισμό να τραγουδήσει Τουρκοκύπρια ερμηνεύτρια 50 χρόνια μετά την εισβολή στη Μεγαλόνησο και να εμφανίζεται το λογότυπο της περιφέρειας στην αφίσα της εκδήλωσης, ο κ. Τοψίδης επανέλαβε ότι δεν γνώριζε ποιος καλλιτέχνης θα εμφανιζόταν όταν ενέκρινε τα χρήματα. «Και αν η ερμηνεύτρια παρανόμησε, πού ήταν η Αστυνομία και η Πολιτεία να τη μαζέψουν;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποκαταστήσει το κράτος.

Το πάθημα του Σοχού δεν έγινε μάθημα

 Δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτέθηκε από εξτρεμιστικά τουρκικά στοιχεία. Πριν από τέσσερα χρόνια, λίγο πριν από την πανδημία, η κοινότητα του Σοχού Θεσσαλονίκης ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη και άβολη θέση όταν Τούρκοι, ντυμένοι ως… Οθωμανοί γενίτσαροι (!), εθεάθησαν να κραδαίνουν τις σπάθες τους και να μετακινούνται με στρατιωτικό βήμα κρατώντας την (πράσινη) πολεμική σημαία με την ημισέληνο έξω από την εκκλησία του χωριού! Επρόκειτο για την Ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής του Δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν στο φεστιβάλ του χωριού! «Πάντα ηρωικό το τουρκικό έθνος. Ο στρατός του, για πολύ καιρό, έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο. Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος. Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος», τραγουδούσαν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την εκδήλωση δεκάδες άτομα.

Για «κατάχρηση της φιλοξενίας» από τους Τούρκους έκανε λόγο η κοινότητα του Σοχού. «Ουδείς Σοχινός δεν θα ανεχόταν ούτε θα προσκαλούσε ούτε θα φιλοξενούσε οποιοδήποτε συγκρότημα με εθνικιστικά συνθήματα, στρατιωτικά παραγγέλματα και επεκτατικές μεθοδεύσεις. Αισθανόμαστε εξαπατημένοι – αγανακτισμένοι και εφόσον καταχράστηκαν της φιλοξενίας μας αυτό είναι ομόφωνα καταδικαστέο», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών. Από ό,τι φαίνεται, το πάθημα δεν έγινε μάθημα…

https://cognoscoteam.gr