Σεπτέμβριος 8, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Το διεθνές σύστημα βασίζεται σε δύο βασικές πτυχές:
- Η πρώτη είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ μεγάλων χωρών και ομάδων χωρών
και
- Η δεύτερη είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται στη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών.
Ως εκ τούτου, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στη διαμόρφωση της νέας διεθνούς τάξης επηρεάζοντας τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων και τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των διεθνών παικτών και, συνεπώς, επηρεάζοντας τις αλλαγές.
Θα επηρεάσει οικονομικά την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των χωρών και θα πυροδοτήσει ακόμη και έναν νέο κύκλο κοινής επιρροής και διαχείρισης από τις μεγάλες δυνάμεις.
Επειδή το παγκόσμιο σύστημα και η δύναμή του συνδέονται πάντα με μια ισχυρή και ποιοτική οικονομία και στρατιωτικές δυνάμεις.
Μια σαφής ανάλυση γίνεται στο πόνημα του συγγραφέα Paul Kennedy που εκδόθηκε το 1989 και έχει τον τίτλο: «Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων, οικονομική αλλαγή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 έως το 2000».
Ο συγγραφέας επισημαίνει σε αυτό την σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ανόδου και της οικονομικής πτώσης για κάθε παγκόσμια υπερδύναμη.
Θα θυμηθούμε ότι η έκθεση του καλοκαιρινού φόρουμ του Νταβός του 2017 προέβλεψε ότι έως το 2030, η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια οικονομία θα φτάσει τα 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Κίνα και οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι, με συνολικά 10,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
θα καταστούν ουσιαστικό μέρος της νέας παγκόσμιας τάξης.
Η δημιουργία χάσματος στην βιομηχανική αλυσίδα
Το χάσμα της τεχνητής νοημοσύνης θα εμβαθύνει επίσης περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα και θα αλλάξει την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα.
Η νέα εκβιομηχάνιση που αντιπροσωπεύεται από τα βιομηχανικά ρομπότ και την έξυπνη κατασκευή θα ενισχύσει τις πιο προηγμένες οικονομίες και θα απομακρύνει την παραδοσιακή βιομηχανία από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα γίνουν φτωχότερες επειδή η κατοχή και η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση και υψηλή τεχνική γνώση.
Θα χαθούν παραδοσιακές θέσεις απασχόλησης
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή της απασχόλησης, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν σταδιακά οι παραδοσιακές θέσεις και οι θέσεις εργασίας χαμηλής τεχνολογίας.
Σε μια έκθεση της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων στρατηγικής και διαχείρισης «McKinsey & Company» το 2017, προβλέφθηκε ότι έως το 2030, έως και 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χάσουν τις δουλειές τους και θα αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα ρομπότ.
Έρχεται η εφαρμογή της στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης
Η στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει επίσης την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των χωρών και επίσης θα υπονομεύσει τη μορφή και το στυλ του πολέμου.
Έτσι, τα στοιχεία του πολέμου, όπως οι μαχητές, οι έννοιες της μάχης και οι μηχανισμοί νίκης, θα αλλάξουν εντελώς.
Στην έκθεσή του «Η Τεχνητή Νοημοσύνη Αλλάζει τον Κόσμο», το Ινστιτούτο Brookings πρότεινε την έννοια του «υπερπολέμου», που σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι μια διαδικασία αγώνα ενάντια στο χρόνο και συνήθως επικρατεί η πλευρά με την ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων και εφαρμογής.
Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων του συστήματος διοίκησης και ελέγχου με τη βοήθεια AI θα ξεπεράσει αυτή του παραδοσιακού πολέμου – σε συνδυασμό με ένα έξυπνο οπλικό σύστημα που μπορεί ανεξάρτητα να αποφασίσει να εκτοξεύσει φονικά όπλα – το οποίο θα επιταχύνει σημαντικά την πολεμική διαδικασία.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει επίσης σε επαναστατικές αλλαγές στον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η μάχη χρησιμοποιώντας θανατηφόρα μη επανδρωμένα αυτόματα όπλα μπορεί να γίνει ο ήρωας και η κύρια μέθοδος μάχης σε μελλοντικούς πολέμους.
Μόλις οι στρατοί χρησιμοποιήσουν drones, μη επανδρωμένα υποβρύχια και τανκς, ρομποτική, φθορές και ναυτικές τακτικές, οι παραδοσιακές πλατφόρμες όπλων μεγάλης κλίμακας – όπως αεροπλανοφόρα και μαχητικά αεροσκάφη – θα γίνουν πολύπλοκες και δαπανηρές, καθώς οι τεχνολογίες με τεχνητή νοημοσύνη γίνονται λιγότερο χρήσιμες του κόστους του πολέμου και της πολεμικής αποτελεσματικότητας.
Είναι σαν να πυροβολείς κουνούπια με ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35, που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το ένα μόνο, με έναν ανθρώπινο μαχητή επί του σκάφους να πολεμά μια ομάδα οπλισμένων drones χαμηλής τιμής.
Η γνώση θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των χωρών στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα και ως εκ τούτου θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης.
Θα συμβάλει επίσης στη διεύρυνση των ικανοτήτων των μη κρατικών παραγόντων με άνευ προηγουμένου τρόπο και ο διεθνής ανταγωνισμός γύρω από την τεχνολογία θα γίνει πιο έντονος.
Επομένως, οι προκλήσεις ασφάλειας και διακυβέρνησης που θέτει η τεχνολογία AI είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει όλη η ανθρωπότητα.
Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα από την προοπτική της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης από την έννοια της κοινής ασφάλειας.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από την τεχνολογία μπορούν να λυθούν μόνο με τη συνεχή εξέλιξη της ίδιας της τεχνολογίας και χωρίς ολοκληρωμένη κατανόηση των στρατιωτικών εφαρμογών της τεχνολογίας AI, τα προγραμματισμένα αντίμετρα μπορεί να γίνουν μια δαπανηρή και περιττή Νέα Maginot Line (= τσιμεντένιες οχυρώσεις, εμπόδια και εγκαταστάσεις όπλων που κατασκευάστηκε από τη Γαλλία τη δεκαετία του 1930 για να αποτρέψει την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας).