Πετράτο, ο παραδοσιακός χωριάτικος μπακλαβάς των Αγράφων

Η Στέλλα είναι μια πολύ ταλαντούχα γυναίκα, που αποφάσισε να επιστρέψει στο ορεινό χωριό της, τη Γρανίτσα στην Ευρυτανία, μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη. Εκεί, βρήκε την ηρεμία και την αρμονία που έψαχνε και αφοσιώθηκε στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών της περιοχής.
Η Στέλλα είναι γνωστή για τον λαχταριστό παραδοσιακό μπακλαβά της. Χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά, η Στέλλα φροντίζει πολύ σε κάθε βήμα της διαδικασίας παρασκευής μπακλαβά. Στρώνει προσεκτικά τη λεπτή ζύμη φύλλου με ένα πλούσιο μείγμα από ψιλοκομμένα καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο , δημιουργώντας μια γεύση που είναι ταυτόχρονα γλυκιά και ξηρή. Καθώς ο μπακλαβάς ψήνεται στο φούρνο, το άρωμα του γεμίζει τον αέρα, δελεάζοντας τους πάντες στο χωριό.
Και όταν τελικά είναι έτοιμος, ο μπακλαβάς περιχύνεται με ένα γλυκό σιρόπι από μέλι, ζάχαρη και χυμό λεμονιού, δίνοντάς του μια επιπλέον έκρηξη γεύσης και υγρασίας. Μια μπουκιά από τον μπακλαβά της Στέλλας είναι αρκετή για να σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο στις παραδοσιακές κουζίνες της Ελλάδας.
Και οι Γρανιτσιώτες το ξέρουν πολύ καλά. Για τη Στέλλα, το να φτιάχνεις μπακλαβά δεν είναι απλώς δουλειά, είναι δουλειά αγάπης. Είναι πολύ περήφανη που συνεχίζει τις παραδόσεις των προγόνων της και μοιράζεται τις γεύσεις της πατρίδας της με τον κόσμο. Και για όσους έχουν την τύχη να δοκιμάσουν τον μπακλαβά της, σίγουρα θα συμφωνήσουν ότι κάνει εξαιρετική δουλειά.