Πατριδογνωσία – Λίμνη Βουλιαγμένης – Λουτράκι

Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα.

Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέση με την παραλία του Λουτρακίου. Τα ήρεμα νερά της λίμνης και η παρουσία από όμορφες μικρές αμμουδιές προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης του βυθού για μικρά παιδιά.

Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Η θάλασσα μπαίνει από το άνοιγμα αυτό μέσα στην λίμνη με ορμή σχηματίζοντας δίνη. Ένας βιότοπος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορία που προκαλεί έκπληξη από τα πολλά και σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.

Η λίμνη Βουλιαγμένη αναφέρεται και με τις ονομασίες λίμνη Ηραίου, λίμνη Βουλιαγμένη Περαχώρας και λίμνη Βουλιαγμένη Λουτρακίου. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με την ονομασία Γοργωπίς, που προέρχεται από τον μύθο της κόρης του Μεγαρέα και σύζυγο του Κορίνθου, Γόργης, που πνίγηκε στα νερά της μην μπορώντας να αντέξει τον θάνατο των παιδιών της. Μια άλλη αρχαία ονομασία της λίμνης ήταν Εσχατιώτις από την γεωγραφική της θέση.

Σε όλη την την γύρω περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια συνεχούς κατοίκησης από το 3000 π.Χ., ενώ κοντά στο κανάλι της έχουν έρθει στο φως ίχνη οικισμού που ανάγονται στην πρωτοελλαδική περίοδο. Ο αρχαιολόγος J. M. Fossey ανακάλυψε έναν οικισμό στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.