Καίρια παρέμβαση ενός Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών για την τραγωδία στα Τέμπη

Γράφει ο Γιώργος Καραγιαννίδης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Συστημάτων και Δικτύων Τηλεπικοινωνιών με παγκόσμιες διακρίσεις
 
Είμαστε συντετριμμένοι συζητώντας με τον συνεργάτη μου Δρ. Πάνο Διαμαντουλάκη… Μεγάλη η ευθύνη που δεν γνωρίζαμε ότι εν έτει 2023 τα τρένα στην χώρα κυκλοφορούν με ταχύτητες πάνω από 150 km την ώρα, ουσιαστικά με χειροκίνητες αλλαγές γραμμών μέσω συνεννόησης με ασύρματο των σταθμαρχών, χωρίς το δίκτυο να παρέχει κανενός είδους ηλεκτρονική ασφάλεια. Εκεί πρέπει να στραφεί κυρίως η έρευνα του εισαγγελέα και όχι μόνο στο ανθρώπινο λάθος.
Είμαστε συντετριμμένοι και γεμάτοι τύψεις. Γιατί εμείς που τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με Κινέζους συναδέλφους στα δίκτυα αισθητήρων για τρένα με υπερ-υψηλή ταχύτητα, είχαμε την γνώση να σχεδιάσουμε – ακόμα και να υλοποιήσουμε – ένα ελάχιστο σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας. Αλλά δεν το κάναμε γιατί δεν ξέραμε. Γιατί – κακώς – δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπουργοί μεταφορών και διοικήσεις του ΟΣΕ θα άφηναν τις ψυχές των επιβατών στη τύχη κάποιου Σταθμάρχη.