Νέα μελέτη συνδέει τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού με την επιμήκυνση του κύκλου της περιόδου των γυναικών

 
Μια μεγάλη διεθνής μελέτη επιβεβαίωσε τα ευρήματα μιας προηγούμενης αμερικανικής μελέτης που συνέδεε τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 με μέση αύξηση στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου λιγότερο από μία ημέρα.
 
Η αύξηση δεν συσχετίστηκε με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών εμμήνου ρύσεως (ημέρες αιμορραγίας).
Με χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από σχεδόν 20.000 ανθρώπους από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου που έλαβαν οποιοδήποτε από τα εννέα διαφορετικά εμβόλια. Για τους περισσότερους συμμετέχοντες στη μελέτη, η αύξηση υποχώρησε στον κύκλο μετά τον εμβολιασμό.
Ο κύριος ερευνητής της μελέτης ήταν η Alison Edelman, M.D., M.P.H., του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ. Εμφανίζεται στο BMJ Medicine.
«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για την παροχή συμβουλών στις γυναίκες σχετικά με το τι να περιμένουν μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε η Diana Bianchi, M.D., διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver (NICHD). «Οι αλλαγές μετά τον εμβολιασμό φαίνεται να είναι μικρές, εντός του φυσιολογικού εύρους διακύμανσης και προσωρινές».
Το NICHD και το Γραφείο Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών του NIH χρηματοδότησαν τη μελέτη, η οποία ήταν μέρος των 1,67 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκαν σε πέντε ιδρύματα για τη διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και των αλλαγών της εμμήνου ρύσεως.
Μια αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου μικρότερη από οκτώ ημέρες θεωρείται εντός του φυσιολογικού εύρους διακύμανσης. Αν και μικρές αλλαγές στην εμμηνόρροια μπορεί να μην έχουν νόημα για τους επαγγελματίες υγείας και τους ερευνητές, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, οι αντιληπτές αλλαγές σε μια σωματική λειτουργία που συνδέονται με τη γονιμότητα μπορεί να είναι ανησυχητικές για όσους τη βιώνουν και θα μπορούσαν να συμβάλουν στον δισταγμό του εμβολιασμού.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που δεν ταυτοποιήθηκαν από την εφαρμογή παρακολούθησης γονιμότητας, Natural Cycles. Οι χρήστες της εφαρμογής της παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία και τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους. Είχαν επίσης την επιλογή να συναινέσουν στη χρήση των αποπροσδιορισμένων δεδομένων τους για έρευνα. Η παγκόσμια κυκλοφορία των εμβολίων κατά του COVID-19 επέτρεψε στους συγγραφείς της μελέτης να επεκταθούν στην αρχική τους μελέτη για ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (32%), τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (29%) και την Ευρώπη (34%). Εκτός από τα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA COVID-19 (Pfizer-BioNTech και Moderna), οι συμμετέχοντες έλαβαν εμβόλια COVID-19 κατασκευασμένα από μηχανικούς ιούς (AstraZeneca, Covishield, Janssen/Johnson & Johnson και Sputnik) και αδρανοποιημένους ιούς (Covaxin, Sinopharm, και Sinovac).
 
Συνολικά συμμετείχαν 19.622 άτομα. Από αυτούς, 14.936 εμβολιάστηκαν και 4.686 όχι. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τουλάχιστον τρεις διαδοχικούς κύκλους πριν από τον εμβολιασμό και τουλάχιστον έναν κύκλο μετά. Τα δεδομένα από τουλάχιστον τέσσερις διαδοχικούς κύκλους αναλύθηκαν σε παρόμοιο χρονικό διάστημα για μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες.
Κατά μέσο όρο, τα εμβολιασμένα άτομα παρουσίασαν αύξηση λιγότερο από μία ημέρα σε κάθε κύκλο στον οποίο εμβολιάστηκαν: αύξηση 0,71 ημερών μετά την πρώτη δόση και αύξηση 0,56 ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν και τις δύο δόσεις σε έναν μόνο κύκλο είχαν 3,91 ημέρες αύξηση στη διάρκεια του κύκλου. Μετά τον εμβολιασμό, η διάρκεια του κύκλου είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,02 ημέρες για τα άτομα που έλαβαν μία δόση ανά κύκλο και 0,85 ημέρες για τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις σε έναν κύκλο, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν εμβολιάστηκαν. Οι αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου δεν διέφεραν ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου που ελήφθη.
 
Από το σύνολο, 1.342 συμμετέχοντες παρουσίασαν μια αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου οκτώ ή περισσότερων ημερών, αποτελώντας το 6,2% των εμβολιασμένων ατόμων και το 5,0% των μη εμβολιασμένων ατόμων. Οι γυναίκες που ήταν νεότερες και που είχαν μεγαλύτερη διάρκεια κύκλου πριν από τον εμβολιασμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την αύξηση.
Οι συγγραφείς ζήτησαν μελλοντικές μελέτες σχετικά με άλλες πτυχές των αλλαγών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό στους εμμηνορροϊκούς κύκλους, όπως η απροσδόκητη κολπική αιμορραγία και η εμμηνορροϊκή ροή και πόνος. Ζήτησαν επίσης μελέτες για τον προσδιορισμό των φυσικών λόγων για τους οποίους μπορεί να συμβούν τέτοιες αλλαγές.