Χιλιάδες Αρμένιοι συνεχίζουν να μετακινούνται από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την κατάληψη της αμφισβητούμενης περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από το Ναγκόρνο –  Καραμπάχ προς την Αρμενία με αποτέλεσμα να προβλήματα στο κυκλοφοριακό που φτάνει τα σύνορα.

«Κίνδυνος εθνοκάθαρσης»

Σε διάγγελμα του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ανέφερε πως η Αρμενία είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», σημείωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση. «Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο», υπογράμμισε.

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής. «Η κυβέρνησή μας θα υποδεχθεί με αγάπη τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε ο Πασινιάν.

Στην εξέλιξη η αποχώρηση χιλιάδων Αρμένιων

Μαζική αποχώρηση από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα έκρηξη σε πόλη του Καραμπάχ

Στην κύρια πόλη του Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, μια έκρηξη σε πρατήριο βενζίνης λέγεται ότι τραυμάτισε σοβαρά περισσότερους από 200 ανθρώπους, έγραψε ο τοπικός διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gegham Stepanyan σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 140 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ερεβάν χθες, Δευτέρα μετά τις τελευταίες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές που απέκλεισαν τους δρόμους στο Ερεβάν.

Η αστυνομία βρισκόταν επίσης έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού και στο οποίο οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν.