Μεσούτ Γιλμάζ: Όταν αποκάλυπτε το 2011 πως η τουρκική ΜΙΤ έκαψε ελληνικά δάση

Το 2011, οι δηλώσεις του  πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997 ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών πρακτόρων της ΜΙΤ, είχαν προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις, αναγκάζοντάς τον στη συνέχεια ν’ ανασκευάσει.
Μιλώντας ο Γιλμάζ τότε στην εφημερίδα Μπιργκιούν, αναφέρθηκε σε μυστικά κονδύλια, τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνο στον επόμενο. Η προκατοχός του, ωστόσο, Τανσού Τσιλέρ, δεν είχε πράξει το ίδιο.
 
Τι είχε δηλώσει το 2011

«Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».
 
Η μυστική έκθεση

 

Την ίδια εποχή με τις δηλώσεις Γιλμάζ (2011) δημοσίευμα της Μιλιέτ, αποκάλυπτε την ύπαρξη μυστικής έκθεσης που είχε συντάξει το 1997 ο διευθυντής του γραφείου του τότε Τούρκου πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τόσο τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση και την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο, όσο και μία επίθεση σε υποτιθέμενο στρατόπεδο του PKK στη Λαμία.

Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούσαν πως υπήρχε ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.

 

Οι δύο δημοσιογράφοι αποκάλυψαν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι “κρατικά μυστικά” θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».

Η Μιλιέτ σημείωνε πως ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα – πάντα κατά τη «Μιλιέτ» – σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.

 
Επίσης, ο Τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν είχε γράψει άλλωστε σε βιβλίο του ότι ένας πράκτορας της ΜΙΤ του είχε αποκαλύψει ότι είχε μεταβεί σε «γειτονική χώρα» και είχε τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Την ίδια εποχή, όπως λέει, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Κατά τον Τούρκο πράκτορα, επρόκειτο για αντίποινα εναντίον της Ελλάδος. Λίγο αργότερα, με άρθρο του στη Χουριέτ, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και την ταυτότητα του πράκτορα.