Το πεδίο μάχης του Γρανικού, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε μετά από 20 χρόνια δουλειάς, ισχυρίζεται Τούρκος καθηγητής ιστορίας.
Το Ιστορικό Πεδίο Μάχης Γρανικού, ηλικίας περίπου 2.400 ετών, που κατέχει πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια ιστορία, θα ανοίξει στον τουρισμό με τη διαμόρφωση της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιστορικού Πεδίου Μάχης του Γρανικού ποταμού, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Επιστημονικός σύμβουλος του έργου είναι το μέλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMÜ), Ρεϊχάν Κόρπε, ο οποίος δήλωσε:
« Εντοπίσαμε την περιοχή του αρχαίου οικισμού, τη διαδρομή που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια. Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες πηγές, διαπιστώσαμε λίγο πολύ ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.
»Με την παρουσίαση που κάναμε, προσδιορίσαμε τόσο τον πόλεμο εδώ, τα ευρήματά μας στο πεδίο της μάχης και το πιο σημαντικό, τις διαδρομές που ακολούθησε ο Αλέξανδρος σε αυτό το πεδίο μάχης κατά την εκστρατεία του από τα Δαρδανέλλια στην πόλη Πηγαί (ή Πηγαία) ως πολιτιστική διαδρομή », είπε.
Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρει ότι φέτος στη διάρκεια των μελετών ανακαλύφθηκε το Πεδίο Μάχης του Γρανικού, που έλαβε χώρα πριν από περίπου 2.400 χρόνια.
Στην ομιλία του, ο Κόρπε δήλωσε ότι ξεκίνησε να εργάζεται πριν από 20 χρόνια για να βρει το πεδίο μάχης του Γρανικού , το οποίο προσπαθεί να ανακαλυφθεί εδώ και 150 χρόνια, και ότι ξεκίνησε να διεξάγει επιφανειακές έρευνες στην περιοχή των Πηγών (σημερινό όνομα ‘Biga’) και στα περίχωρα.
«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην παγκόσμια ιστορία»
Ο λέκτορας του τουρκικού πανεπιστημίου, Ρεϊχάν Κόρπε, τόνισε:
« Μία από τις πιο σημαντικές μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες στην παγκόσμια ιστορία, έλαβε χώρα στα Δαρδανέλια (τουρκικά Τσανάκαλε). Αυτός ο πόλεμος έγινε στην άκρη του ρέματος, γνωστό ως Γρανικός ποταμός στην αρχαιότητα, που διέρχεται από τη μέση της πεδιάδας των Πηγών, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά των Δαρδανελιων σήμερα. Αυτή η μάχη είναι η σημαντικότερη μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γιατί μετά από αυτόν τον πόλεμο ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από εδώ και κατέκτησε τη Δυτική Ανατολία και μετά όλη την Ασία μέχρι την Ινδία. «Η επιτυχία του σε αυτόν τον πόλεμο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής όχι μόνο για τον Αλέξανδρο αλλά και στην παγκόσμια ιστορία».
«Η αναζήτηση ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια»
Τονίζοντας ότι μια μελέτη για το πεδίο της μάχης του Γρανικού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, ο Κόρπε δήλωσε επίσης ότι οι μελέτες και οι έρευνες για την εύρεση του πεδίου μάχης συνεχίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια και ότι έχουν φτάσει σε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας αυτού του πεδίου μάχης φέτος.
Ο Κόρπε είπε χαρακτηριστικά:
Το σημαντικότερο από αυτά ήταν ο καθορισμός των διαδρομών όπου σταμάτησε και στρατοπέδευσε ο Αλέξανδρος στο δρόμο του προς αυτό το πεδίο μάχης.
Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει μια τέτοια διαδρομή, έναν αρχαίο οικισμό που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια.
Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες ελληνικές πηγές, διαπιστώσαμε λίγο πολύ ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.
Έχουμε εντοπίσει ακριβώς αυτή τη διαδρομή, όπου ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από την πεδιάδα του σημερικού χωριού Οζμπέκ, ακριβώς δίπλα στα Δαρδανέλια, μετά κινήθηκε ανατολικά, περνώντας από τα σημερινά χωριά Ουμουρμπεϊ και Λαπσέκι και μετά από τα βουνά, κατηφόρισε στην πεδιάδα των Πηγών και έφθασε στο ρέμα του Γρανικού.
«Θα ενταχθεί ως τουριστικό σημείο»
Ξεκίνησαν εργασίες από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για να φέρει στον τουρισμό το Ιστορικό Πεδίο Μάχης του Γρανικού, ηλικίας περίπου 2.400 ετών, που ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους πολέμους που διεξήχθησαν μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσικής Αυτοκρατορίας τον Μάιο του 334 π.Χ. .
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πλαίσιο του έργου εξωραϊσμού της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιστορικού Πεδίου Μάχης Γρανικού.