Μαζική κυβερνοεπίθεση σε χιλιάδες διακομιστές σε ΗΠΑ, Καναδά και κράτη της Ε.Ε. αποκάλυψε η Ιταλία

Στόχος κυβερνοεπίθεσης με «λυτρισμικό» (κακόβουλο λογισμικό ransomware) έγιναν χιλιάδες διακομιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Ιταλίας (ACN), η οποία προειδοποίησε τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν μέτρα για την προστασία των συστημάτων τους.

Οπως δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της ACN Ρομπέρτο Μπαλντόνι, η επίθεση των χάκερ, η οποία ήταν σε μαζική κλίμακα, είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί ένα κενό ασφαλείας στο λογισμικό που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο την ACN, ανέφερε ότι εκτός της Ιταλίας, επίθεση έχουν δεχτεί σέρβερ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Φινλανδία, καθώς επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Δεκάδες ιταλικοί οργανισμοί είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί και πολλοί άλλοι κλήθηκαν να λάβουν μέτρα για να μην «κλειδώσουν» τα συστήματά τους από τους χάκερ, οι οποίοι ζητούν λύτρα ώστε να τα αποδεσμεύσουν. Νωρίτερα σήμερα, πελάτες της Telecom Italia ανέφεραν προβλήματα στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν πιστεύεται ότι τα δύο ζητήματα σχετίζονται μεταξύ τους.

 

Πηγή: newsbreak.gr