«Μάχη Ελλήνων και Τούρκων»: ένα καταπληκτικό έργο του Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis Koekkoek

 

Το συγκεκριμένο έργο δημοπρατήθηκε την 1η Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο κατά την καλοκαιρινή δημοπρασία του οίκου VERGOS Auctions, με τιμή εκτίμησης 400.000-600.000 ευρώ.
Η ελαιογραφία προέρχεται από τη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα και έχει εκτεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και στο Πολεμικό Μουσείο. Το μέγεθός της είναι εντυπωσιακό (205×160 εκ.), προσκαλώντας άμεσα το κοινό να περιεργαστεί τη μάχη που εκτυλίσσεται σε ένα τοπίο μεγαλοπρεπές.
 
Στο πρώτο επίπεδο, σε βραχώδη τόπο δίπλα σε ερείπια, Έλληνες αγωνιστές κραδαίνουν όπλα και σπαθιά με χαρακτήρα ηρωικό απέναντι στους Τούρκους που καταφθάνουν έφιπποι στο σημείο της μάχης μέσα από ορεινό δύσβατο πέρασμα. Ανάμεσα στους ξαφνιασμένους Οθωμανούς, άλογα και πολεμιστές κείτονται νεκροί, γύρω από την κεντρική φιγούρα ενός έκπληκτου στρατηγού που καβαλάει το λευκό του άλογο. Μοιάζει να ακούγεται ο πάταγος και οι φωνές των ζώων και των ανθρώπων που αντηχούν κατά τη διάρκεια της μάχης.
Ο θεατρικός φωτισμός του καθοδικού στενού περάσματος και του ορεινού όγκου που εκτείνεται στο βάθος από τα χρώματα του δειλινού υποβάλλει τον θεατή και δημιουργεί ένα επιβλητικό σκηνικό, ενώ το συναίσθημα που αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα των εικονιζόμενων δίνει στο έργο ρομαντικό χαρακτήρα.