ΚΕ.Π.ΚΑ.: Συμβουλές για να προστατευτούμε από το ψηφιακό μας αποτύπωμα

Ψηφιακό αποτύπωμα είναι μια σειρά από πληροφορίες, που αφήνουμε πίσω μας, στο διαδίκτυο, όταν πλοηγούμαστε σε ιστοσελίδες, παιχνίδια, εφαρμογές. Για παράδειγμα, όταν:

 • Ανεβάζουμε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα,
 • Χρησιμοποιούμε πλατφόρμες αναπαραγωγής μουσικής,
 • Κάνουμε «like» σε περιεχόμενα άλλων χρηστών,
 • Ανακοινώνουμε την παρουσία μας, σε διάφορα σημεία,
 • Αγοράζουμε ένα ζευγάρι παπούτσια.

Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στο σχηματισμό του ψηφιακού μας αποτυπώματος. Κάθε δράση μας μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός παζλ, με τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα και να πει μια ιστορία για εμάς. Όσο περισσότερο δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το ψηφιακό μας αποτύπωμα.

Πολύ συχνά, γνωρίζουμε τι είδος πληροφορία ανεβάζουμε στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες, βίντεο δικά μας, ή των φίλων μας, ή της οικογένειάς μας, ή όταν δίνουμε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, σε μια ιστοσελίδα, για να πάρουμε μια προσφορά, για κάτι που θέλουμε να αγοράσουμε.

Όμως, το ψηφιακό μας αποτύπωμα περιέχει, επίσης, πληροφορίες για εμάς που δε θα τις φανταζόμαστε. Για παράδειγμα:

 • Οι ιστοσελίδες συλλέγουν πληροφόρηση, για το πόσες φορές επισκεφτήκαμε μια ιστοσελίδα, την τοποθεσία, ή την διεύθυνση ΙΡ μας.
 • Οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιούν τα «like» μας, τις κοινοποιήσεις μας, τα σχόλιά μας, για να μας αποστείλουν στοχοποιημένο σε εμάς περιεχόμενο, το οποίο πιστεύουν ότι θέλουμε να δούμε, ή να μάθουμε.

Όλες αυτές οι πληροφορίες για εμάς μπορούν να εντοπιστούν.
Κάποιες εταιρίες κρατούν αυτές τις πληροφορίες, ώστε να μας παρέχουν υπηρεσίες προσωποποιημένες. Για παράδειγμα:

 • Οι πλατφόρμες αναπαραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων συλλέγουν τα προσωπικά μας δεδομένα, για να θυμούνται ποιο επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς παρακολουθούμε, ή για να μας προτείνουν εκπομπές, σχετικές με αυτές που έχουμε ήδη παρακολουθήσει.
 • Οι πλατφόρμες αναπαραγωγής μουσικής κάνουν τα ίδια για να δημιουργήσουν κατάλογο μουσικών έργων για εμάς.
 • Οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας για να μας δείξουν περιεχόμενο που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρει.

Πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, ότι οι πληροφορίες μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για αυτές τις εταιρίες. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να μας εκθέσουν σε περισσότερο περιεχόμενο από αυτό που επιθυμούμε και να μας κρατήσουν σε μια εφαρμογή, ή πλατφόρμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για αυτό, ας έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι οι δωρεάν εφαρμογές και υπηρεσίες ΔΕΝ είναι δωρεάν αφού πληρώνουμε με τις πληροφορίες για εμάς.

Το να αφήνουμε πίσω μας το ψηφιακό μας αποτύπωμα, δεν είναι απαραίτητα κακό. Υπάρχουν και οφέλη. Κάποια στιγμή, κάποια έκτακτη ανάγκη μας αναγκάζει να «βγείτε» από το ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου ψωνίζατε και όμως όταν γυρνάτε όλα όσα αγοράσατε σας περιμένουν στο καλάθι των αγορών σας.

Όμως, το βασικό είναι να γνωρίζουμε για το ψηφιακό μας αποτύπωμα, επειδή είναι μόνιμο, μπορεί να διαμορφώσει τη φήμη και την εικόνα μας στο διαδίκτυο, που είναι εξίσου σημαντικές με αυτές εκτός διαδικτύου. Για αυτό, πρέπει:

 • Δηλώνουμε την πραγματική μας ηλικία: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, για τα προσωπικά δεδομένων των ανηλίκων. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά, δηλώνοντας την πραγματική μας ηλικία.
 • Δεν επιτρέπουμε να «ψαρεύουν» περισσότερες πληροφορίες, από όσες χρειάζονται: Συνήθως το προεπιλεγμένο κουμπί είναι μεγάλο και χρωματιστό, αλλά απαιτεί να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από το άλλο που είναι άχρωμο και δύσκολο να βρεθεί. Πάντοτε επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει και αισθανόμαστε άνετα και όχι αυτό που βρίσκουμε εύκολα.
 • Κάνουμε την επιλογή «ιδιωτικό (private)» για το προφίλ μας , ώστε μόνο οι φίλοι να μπορούν να δουν τι μας αρέσει, τι ανεβάζουμε και τι μοιραζόμαστε. Εάν ο λογαριασμός μας είναι «δημόσιος (public)» όλοι θα μπορούν να δουν τι ανεβάζουμε και τι λέμε, ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν λογαριασμό στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Και μετά όλα μπορούν να γίνουν «viral» και αφού δημοσιοποιήθηκαν δεν «ξεδημοσιοποιούνται».
 • Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Απενεργοποιούμε αυτές τις ρυθμίσεις, εάν δε θέλουμε τις πλατφόρμες να συλλέγουν δεδομένα για τη δραστηριότητά μας στις διάφορες εφαρμογές. Έτσι περιορίζουμε τον όγκο των πληροφοριών που συλλέγονται για εμάς, ενώ μπορούμε να ενημερωθούμε για επίκαιρο περιεχόμενο.
 • Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά, πριν αποφασίσουμε να ανακοινώσουμε την παρουσία μας, σε διάφορα σημεία: Αυτή η ενέργεια μπορεί να είναι επικίνδυνη, επομένως απενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, εφόσον δεν τις χρειαζόμαστε.

πηγή: Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων

acheloostvnews.gr