Η Βουλγαρία καταστρέφει 1,4 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στην Βουλγαρία Άσεν Μετζίντιεφ έκανε γνωστό την δημόσιο τηλεόραση πως περίπου 1,4 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό θα καταστραφούν.

Μάλιστα συνέκρινε τη λοίμωξη που προκαλεί σήμερα η Covid-19 με τη συνηθισμένη γρίπη ενώ έκανε λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της την αγορά λιγότερων δόσεων από την Pfizer.

«Έτσι καταργείται η υποχρέωση του κράτους να παραλάβει εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να καταστρέψει. Εξοικονομήσαμε 188 εκατομμύρια βουλγαρικά λέβα, τα οποία θα είχαν πληρωθεί τώρα», είπε. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, καθώς και ενός ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης εντός του νοσοκομείου.

Η συμφωνία που επαναδιαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Pfizer δίνει στη Βουλγαρία την επιλογή να παραγγέλνει νέες δόσεις όταν τις χρειάζεται και να τις πληρώνει κατά την παράδοσή τους.

Σύμφωνα με τον Μετζίντιεφ, αν αυξηθεί το κόστος επίσκεψης σε ιατρούς, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει το κράτος και όχι τον ασθενή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα ελικόπτερα-ασθενοφόρα θα φτάσουν στη Βουλγαρία νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. «Η διαδικασία μίσθωσης των ελικοπτέρων τελείωσε και την εξασφάλισε (σ.σ. τη σύμβαση) μια ιταλική εταιρεία. Τα πρώτα δύο μισθωμένα ελικόπτερα θα φτάσουν στα τέλη Ιουνίου ή τα αρχές Ιουλίου. Το πρώτο ελικόπτερο που αγοράσαμε θα παραδοθεί εδώ τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο η Βουλγαρία θα παραλάβει άλλα δύο», είπε.