Η βία από συμμορίες ωθεί τη Σουηδία να εξετάσει τη βιομετρική αναγνώριση προσώπου καθώς οι κάμερες παρακολούθησης αυξάνονται

Από τον Jim Nash, 4 Οκτωβρίου 2023

Η Σουηδική κυβέρνηση βιάζεται να προετοιμάσει το κοινό για διευρυμένη χρήση συστημάτων βιομετρικής αναγνώρισης για αστυνόμευση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρακολουθούν από στύλους φαναριών οδικής κυκλοφορίας και από drones.

Η βία από συμμορίες που περιλαμβάνει όπλα και εκρηκτικά έχει ωθήσει την κυβέρνηση και ένα ακροδεξιό συντηρητικό κόμμα να εξετάσουν με μια ταχύρρυθμη έρευνα την προτεινόμενη αλλαγή για την παρακολούθηση, σύμφωνα με τοπικά δελτία ειδήσεων.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί στο μισό χρόνο από τον συνήθη για τέτοιου είδους επιτροπές. Αποτελέσματα μπορεί να δημοσιευθούν την άνοιξη. Οι ερευνητικές επιτροπές της κυβέρνησης χρησιμοποιούνται συνήθως είτε για να θάψουν ένα θέμα είτε για να δείξουν στο κοινό ότι έχει εξεταστεί μια ενέργεια με προσοχή. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότερο είναι το δεύτερο.

Συντηρητικά κόμματα και κόμματα που κλίνουν προς τη δεξιά, συμπεριλαμβανομένων των Μετριοπαθών, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, συνεργάζονται για την ενίσχυση της βιομετρικής παρακολούθησης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό διαδικτυακό κανάλι Euractiv. Το είδος της αναγνώρισης προσώπου δεν αναφέρεται στην είδηση, αλλά οι αναφορές σε drones και κάμερες κυκλοφορίας φαίνεται να υποδηλώνουν την πρόθεση χρήσης ζωντανής, αντί της απλής παλαιού τύπου, αναγνώρισης προσώπου.

Τα μέλη της έρευνας θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν τον τετραπλασιασμό του αριθμού των καμερών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αστυνομία στη Σουηδία, σύμφωνα με την σουηδική έκδοση της ψηφιακής εφημερίδας The Local. Κάτι τέτοιο θα συνέδεε όλους τους υπάρχοντες και 2.500 νέους φακούς (καμερών) με τους αλγορίθμους αναγνώρισης προσώπου της αστυνομίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, 900 περισσότερους από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Το ίδιο πακέτο μέτρων θα δημιουργούσε επίσης μία βάση για τη χρήση αυτοματοποιημένης αναγνώρισης αριθμών κυκλοφορίας (Automated Number Plate Recognition – ANPR ή, απλούστερα, αναγνώρισης πινακίδας αυτοκινήτων – License Plate Recognition – LPR) από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το Euractiv, drones και κάμερες οδικής κυκλοφορίας που λειτουργούν για τον Οργανισμό Μεταφορών της Σουηδίας μπορεί να ενταχθούν σε όλο αυτό το «δίχτυ παρακολούθησης χωρίς διακρίσεις».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης πίεζαν αυτή την γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Φεβρουάριο, ενώ δημόσια επικοινωνούσαν την ιδέα τουλάχιστον από το 2019.

Από το ξεκίνημα αυτού του μήνα, έχουν δοθεί στην αστυνομία πολύ ευρύτερες εξουσίες για παρακολούθηση. Μέχρι αυτό τον μήνα, η Säpo, μια υπηρεσία εθνικής ασφαλείας, είχε το μεγαλύτερο μέρος εξουσιοδότησης για δημόσια παρακολούθηση. Τώρα πια, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να… κρυφοκοιτάει και να κρυφακούει χρησιμοποιώντας και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να παρεμποδίσει τη διάπραξη εγκλημάτων, όπως εκρήξεων, δολοφονιών, απαγωγών και διακίνησης ναρκωτικών, από συμμορίες.

Επίσης, ειδική παρακολούθηση μπορεί να διαταχθεί για συγκεκριμένα άτομα και όχι μόνο για συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με την The Local.

biometricupdate