Η Τουρκία διαφημίζει με βίντεο το νέο πύραυλο «τσακίρ» στοχεύοντας ελληνικό νησί!

Οι τουρκικοί πύραυλοι «τσακίρ» έχουν βεληνεκές 150 χλμ και εκτοξεύονται από μαχητικά, πλοία, UAV’s και κινητούς εκτοξευτές – Στο βίντεο-animation τα βλήματα φεύγουν από τον Τσεσμέ και πλήττουν ταυτόχρονα «εχθρικούς» στόχους σε νησί που θα μπορούσε να είναι η Χίος

Το νέο της πύραυλο, με την ονομασία «Τσακίρ», παρουσίασε επίσημα η Τουρκία, με βίντεο προσομείωσης που στοχεύει… ελληνικό νησί.

Πρόκειται για πύραυλο Κρουζ, της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Roketsan, με βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα που μπορεί να εκτοξευτεί από πολλές πλατφόρμες, όπως αεροσκάφη, επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα, τακτικά τροχοφόρα οχήματα και ναυτικές πλατφόρμες.

Ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες, ανέφεραν ότι η τοποθεσία που εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στα δυτικά της Τουρκίας και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει υποστεί μικρές αλλαγές.

Ανέφεραν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Στην περίπτωση αυτή η περιοχή που εμφανίζεται ως εχθρός είναι το ελληνικό νησί της Χίου που απέχει 4,1 μίλια από την τουρκική ακτή.
 

Στο βίντεο η τουρκική πλευρά εμφανίζεται υποσυνείδητα ως φιλικές δυνάμεις, ή σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία ως μπλε δυνάμεις, ενώ η άλλη πλευρά ορίζεται από το κόκκινο χρώμα που σημαίνει εχθρός.

Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι πύραυλοι στο βίντεο, εκτοξεύτηκαν από την ανατολή προς τη δύση.

Σε τέτοια βίντεο οι προσομοιώσεις πυραύλων είναι γενικά από τα αριστερά προς τα δεξιά, αλλά στο βίντεο του Τσακίρ, εκτοξεύονται βλήματα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Την αποκάλυψη έκανε το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου – στη Σουηδία – Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην ιστοσελίδα Νordic Μonitor, ανέφεραν ότι μεγάλες εταιρείες όπλων παρόμοιες με την Roketsan, κάνουν διαφημίσεις με περισσότερο παγκόσμια προοπτική αλλά οι τουρκικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια κάνουν προσομοιώσεις με στόχο την Ελλάδα και άλλους γείτονές τους.