Η ποντιακή νεολαία από το Βέρμιο και τη Σουμελά έδειξε τον τρόπο – Παραλειπόμενα από το 24ο Συναπάντημα

Σε ένα ξέφωτο μπροστά από το Σπίτι των Σανταίων, το πρώτο σπίτι που χτίστηκε γύρω από τις εγκαταστάσεις του ιερού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, νέοι και νέες που συμμετείχαν στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έδειξαν με το χορό και τα τραγούδια τους για μια ακόμη φορά, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, την απέραντη αγάπη τους για την παράδοση του Πόντου.

Τα ποντιακά γλέντια –που αποτελούν ένα από τα ιδιαιτέρως «ζωντανά» κομμάτια των Συναπαντημάτων–, συνήθως γίνονταν στο χώρο κάτω από το ναό της Παναγίας Σουμελά. Ένα μακρόστενο και γωνιακό μπαλκόνι όπου δεν έχουν τη δυνατότητα όλοι οι συμμετέχοντες να βλέπουν από τα τραπέζια τους τους μουσικούς, και σίγουρα δεν δίνει τη δυνατότητα να χορεύουν αυθόρμητα μαζί δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα.

Φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν τα γλέντια να γίνουν στο χώρο μπροστά από το Σπίτι των Σανταίων, και το αποτέλεσμα έδειξε ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή.

Τραπέζια τοποθετήθηκαν κυκλικά στο ξέφωτο αφήνοντας χώρο για τους χορευτές όλων των ηλικιών, ενώ στο μπαλκόνι του ισογείου του Σπιτιού των Σανταίων τοποθετήθηκαν τα ηχεία και η κονσόλα και πήραν θέση οι τραγουδιστές και οι μουσικοί.

 

spiti santaion soymela
Το Σπίτι των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

glenti 24 synapantima soymela 8
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

glenti 24 synapantima soymela 9
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

Ξεφάντωμα από τις πρώτες δοξαριές

Μόλις άρχισε να πέφτει η νύχτα, και τις δύο βραδιές παρέες συμμετεχόντων στο 24ο Συναπάντημα άρχισαν να ανηφορίζουν προς το Σπίτι των Σανταίων. Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισαν τα τραπέζια και όλοι βρίσκονταν σε αγωνιώδη αναμονή για τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Με τις πρώτες δοξαριές το κέφι άρχισε να ανάβει. Αυθόρμητα νέες και νέοι ξεχύθηκαν στο χώρο που προέβλεψαν οι διοργανωτές για το χορό, πιάστηκαν χέρι-χέρι και άρχισαν να χορεύουν παρασυρμένοι από τους ήχους της λύρας, των νταουλιών αλλά και του αγγείου σε κάποιες στιγμές.

 

glenti 24 synapantima soymela 1
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

Την αρχή έκαναν οι νεότεροι σε ηλικία, όμως γρήγορα τους ακολούθησαν και οι μεγαλύτεροι, οι επικεφαλής των συλλόγων, ακόμα και οι επίσημοι του Συναπαντήματος.

Ο χορός δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Υπήρχαν στιγμές, κυρίως στο κότσαρι και σε άλλους γρήγορους σκοπούς, που τα πόδια έμοιαζαν να μην πατάνε στη γη. Παρά την κούραση, νέοι και νέες άφηναν τη μέθεξη να τους συνεπαίρνει. Όσο γρηγορότερα και πιο δυναμικά έπαιζε η κεμεντζέ, με τόσο μεγαλύτερο πάθος χόρευαν άτομα όλων των ηλικιών.

Στο μπαλκόνι του ισογείου του Σπιτιού των Σανταίων και στις λιγοστές σκάλες προς αυτό, νέοι και νέες συνωστίζονταν. Ήθελε ο καθένας να πάρει το μικρόφωνο· να πει ένα δίστιχο, μια στροφή, ακόμα κι ένα ολόκληρο τραγούδι. Το μικρόφωνο άλλαζε χέρια, μαζί του άλλαζαν η χροιά και η ένταση των φωνών των επαγγελματιών αλλά και των ερασιτεχνών τραγουδιστών.

Ο φωτισμός στο ξέφωτο ήταν ιδανικός για χορό και διασκέδαση. Όμως, το χατίρι στους νέους και τις νέες του Συναπαντήματος έκανε και το –έστω και μισόγιομο– φεγγάρι που λαμπύριζε στον έναστρο ουρανό πάνω από το Βέρμιο.

 

glenti 24 synapantima soymela 3
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

glenti 24 synapantima soymela 10
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

Και τις δύο βραδιές τα γλέντια τελείωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως η όρεξη και η αντοχή των νεολαίων ήταν ατελείωτες. Στο δρόμο από το Σπίτι των Σανταίων προς το χώρο της εκκλησίας υπήρχαν μικρές ομάδες νεαρών που κρατούσαν στα χέρια τους λύρες. Κάποιοι κοντοστέκονταν και δημιουργούσαν σε διάφορα σημεία μικρές εστίες κεφιού. Άλλοι κατευθύνθηκαν στο χώρο κάτω από την εκκλησία, όπου συνεχίστηκαν με σαφώς μικρότερη ένταση η μουσική και το τραγούδι.

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έχει πλέον περάσει στην ιστορία. Άφησε το στίγμα του με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του, τα δημιουργικά εργαστήριά του αλλά και με τα ευστοχότατα μηνύματά του που πέρασαν οι νέοι στο ψήφισμά τους.

 

glenti 24 synapantima soymela 7
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

Το δικό τους όμως στίγμα στις ψυχές των παιδιών άφησαν και τα γλέντια του. Αυτές οι ώρες διασκέδασης, οι ώρες της γνήσιας και αυθόρμητης έκφρασης μέρους της ποντιακής παράδοσης.

  • Αποστολή στο Βέρμιο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης (ρεπορτάζ) – Φίλιππος Φασούλας (φωτογραφίες και βίντεο).
  • Το pontosnews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

 

PONTOSNEWS