Η Αυστραλία θα ήταν φτωχότερη χωρίς τα μετρητά

Ανεξαρτήτως  ηλικίας,  τοποθεσίας ή επαγγέλματος, οι Αυστραλοί θα είναι φτωχότεροι εάν το έθνος δεν υποστηρίξει την επιλογή στην πληρωμή και δεν διατηρήσει τα μετρητά, λέει η οικονομολόγος Sarah Wells.

Με 20ετή εμπειρία στη διάρθρωση πιστώσεων, κινδύνου και χρέους, η Sarah Wells παρέχει χρηματοοικονομικές λύσεις που απευθύνονται σε στελέχη και άλλους επαγγελματίες και προειδοποιεί ότι μία κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι επιβλαβής σε όλα τα επίπεδα.

Η Wells λέει ότι οι πρώτοι που θα πληγούν, πιθανότατα θα είναι όσοι βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οι αυτόχθονες Αυστραλοί, οι καινούργιοι μετανάστες, οι ιερόδουλες, οι πολύ ηλικιωμένοι και οι πολύ νέοι. Ξεκινώντας από τα παιδιά, επισημαίνει ότι το φυσικό χρήμα είναι βασικό στοιχείο στην πρώιμη οικονομική εκπαίδευση.

«Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να χρησιμοποιούν μετρητά. Δίνοντας σε ένα παιδί 20$ και πηγαίνοντάς το σε ένα εμπορικό κέντρο ή στον κινηματογράφο, το βοηθά να μάθει να εξοικονομεί και να παίρνει αποφάσεις σκεπτόμενο πιο προσεκτικά.» ( Sarah Wells, Finance Specialist, Affinity Private Advisors)

Άτομα σε πιο επισφαλείς οικονομικές καταστάσεις —ειδικά όσοι δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς— είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές χωρίς μετρητά, οι οποίες απαιτούν την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, σε αντίθεση με τα μετρητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ορισμένες από τις επιλογές πληρωμής  χωρίς μετρητά απαιτούν επίσης ένα επίπεδο ψηφιακού αλφαβητισμού που δεν διαθέτουν όλοι, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο συμπεριληπτικές από τα μετρητά, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και κατανοητά.

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οι καταστροφές —όπως πυρκαγιές, κυκλώνες ή πλημμύρες— είναι περίοδοι κατά τις οποίες όλοι θα βασίζονται στα μετρητά για την αγορά βασικών ειδών, καθώς δεν στηρίζονται σε ευάλωτες υποδομές. Αυτή η αξιοπιστία είναι επίσης σημαντική σε περιοχές χωρίς καλή κάλυψη διαδικτύου ή επιρρεπείς σε διακοπές ρεύματος, όπου οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενδέχεται να δυσκολεύονται να δέχονται μόνο πληρωμές χωρίς μετρητά.

«Η απόσυρση των μετρητών και της διαθεσιμότητάς τους θα κάνει τη ζωή δύσκολη όταν θα αντιμετωπίζετε προβλήματα με το κινητό σας τηλέφωνο και όταν υπάρχουν προβλήματα με τα eftpos (συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών).»

Υπάρχει επίσης το θέμα της επιλογής και η διασφάλιση ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τον σωστό τρόπο πληρωμής για κάθε συναλλαγή. Το απόρρητο και οι κίνδυνοι κυβερνοεπιθέσεων και ψηφιακής απάτης, είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει ορισμένες —ή ακόμη και την πλειονότητα— των συναλλαγών του με μετρητά. Ιδιαίτερα το απόρρητο μπορεί να είναι σημαντικό για όσους δεν θέλουν να παρακολουθούνται συγκεκριμένες πληρωμές, με τα προσωπικά τους δεδομένα, και σε ορισμένες περιπτώσεις την ασφάλεια, να διακυβεύονται.

Η λύση στο πρόβλημα που θέτει μία κοινωνία χωρίς μετρητά είναι απλή: κρατήστε τα μετρητά και συνεχίστε να υποστηρίζετε τη διαθεσιμότητά τους παράλληλα με τις άλλες επιλογές πληρωμής. Η Wells ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν όσο συχνά είναι λογικό.

«Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τόσο πολύ τον εαυτό μας και τη δική μας ευκολία και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τους άλλους. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή, είτε είναι μία μητέρα που παλεύει να τα «βγάλει πέρα», και έτσι, εργάζεται ως καθαρίστρια ή προσέχει παιδιά για τα προς το ζην, είτε είναι ιερόδουλη. Δεν μιλάμε για μεγάλους φοροφυγάδες εδώ, αυτοί είναι απλοί άνθρωποι.»