Γεώργιος Αϋφαντής (πρέσβης ε.τ.): Αν οι ΗΠΑ μας πουν να καταδικάσουμε τους πιγκουίνους στην Ανταρκτική, θα το κάνουμε!

 
Ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Αυφαντής, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι ιδίως στην Ελλάδα δείχνουμε να μην αντιλαμβανόμαστε ακόμη το μέγεθος των γεωπολιτικών αλλαγών που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για κράτη και για υπερεθνικούς οργανισμούς.
Μιλώντας για την Τουρκία σημείωσε εμφατικά πως ανεξάρτητα των πραγματικών της προθέσεων, εμφανίζεται σε όλα τα πεδία με μια γεωστρατηγική ενεργητικότητα, που λαμβάνεται υπόψη ακόμη και από τον μεγάλο παίκτη ισχύος στη Δύση τις ΗΠΑ.
 
Ακόμη κι αν το κάνουν με βαριά καρδιά, τόνισε, οι ΗΠΑ επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία δεδομένη, αλλά την θέλουν στο σχέδιο ασιατικού κλοιού στη Ρωσία, επιμένουν να ανέχονται τις κινήσεις της, όπως τις πολεμικές ενέργειες σε Ιράκ και Συρία.
 
Αυτά όλα θα πρέπει επιτέλους κάτι να πουν στο πολιτικό σύστημα των Αθηνών, λέει ο κ. πρέσβης και όχι αυτό να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, για το ποιος προβάρει καλύτερα το κοστούμι για το Μαξίμου, χρησιμοποιώντας τα εθνικά θέματα για προσωπική ανέλιξη, χωρίς στρατηγική και βάθος.
 
Ο Γιώργος Αυφαντής σχολιάζει ακόμη τις διπλωματικές σχέσεις με την Λιβύη, αλλά και το πραγματικό θέμα – κλειδί με την Αίγυπτο που είναι η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ. Επιμένει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, έχει φοβικά σύνδρομα επιβίωσης και ακόμη και τώρα που ο κατευνασμός έχει ναυαγήσει, δεν εννοεί να αλλάξει ρότα.
Εκτιμά ότι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία με τέτοιες λογικές, το πιθανότερο είναι να συρθούμε με ή χωρίς συμβάν, σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που όμως θα αφορούν τελικά δικά μας δικαιώματα, ενδεχομένως με την προτροπή και τρίτης δύναμης στο όνομα της σταθερότητας στην περιοχή.
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα