Φοβάμαι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκάλυψης της υπόθεσης του κορωνοϊού

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Γράφει ο Karil Sikora, ιατρός-ογκολόγος

Ελπίζω να αποδειχθώ λάθος. Όχι για προσωπική δικαίωση, αλλά για να μπορέσουν όσοι επηρεάστηκαν περισσότερο από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας να ησυχάσουν.

Όλοι αξίζουμε πανδημικές απαντήσεις – το άτομο με καρκίνο που τώρα δεν θεραπεύεται λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, η ανύπαντρη μητέρα που είναι παγιδευμένη σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα μέσα στο ζεστό καλοκαίρι με τρία μικρά παιδιά, οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να πουν το τελευταίο αντίο σε αγαπημένα πρόσωπα μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο και οι ευκαιρίες για εκπαίδευση που έχασε ένα ευφυές παιδί από μια φτωχή οικογένεια που δεν είχε υπολογιστή.

Ήταν όλα τόσο ανείπωτα βάναυσα, ήταν όμως αναγκαίο κακό για να σωθούν ζωές;  Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα σε όλη την περίπλοκη έρευνα. Είναι κάτι που φοβάμαι δεν θα είναι ικανό να παράγει μία δίκαιη και αμερόληπτη απάντηση από ένα ίδρυμα το οποίο πίεσε για απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και απολύμανση σε κάθε πιθανή ευκαιρία. Άντρες με φωσφοριζέ γιλέκα και ντοσιέ ξεπήδησαν από το πουθενά. Ποιος πραγματικά το ζήτησε αυτό και ήταν ποτέ απαραίτητο;

Φοβάμαι πως βλέπουμε τις απαρχές μιας μεγάλης συγκάλυψης του Κορωνοϊού, ενός καταστροφικού ξεπλύματος – παρά τις αξιοσέβαστες προσπάθειες της βαρόνης Heather Hallett – με την ιστορία να ξαναγράφεται μπροστά στα μάτια μας. Οι πολιτικοί είναι απελπισμένοι να σώσουν τους εαυτούς τους κραδαίνοντας τα διαπιστευτήριά τους κατά των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Αυτό θα έπρεπε να μας λέει προς ποια κατεύθυνση πνέουν οι πολιτικοί άνεμοι. Πολλοί είναι ήδη τελειωμένοι οπότε τι τους νοιάζει;

Όλα τα μηνύματα, όλα τα email και όλη η αλληλογραφία πρέπει να παραδοθούν. Από τους πολιτικούς, τους επιστήμονες και τους δημόσιους υπαλλήλους που συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων που επηρέασαν κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί σε αυτά τα νησιά. Θα τα έκανα όλα δημόσια, διασκευάζοντας μόνο τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή το ιατρικό ιστορικό κάποιου ατόμου. Έχουμε ήδη κοιτάξει πίσω από την κουρτίνα τα μηνύματα WhatsApp του Matt Hancock και αυτό που είδαμε ήταν πολύ άσχημο. Ένας αδύναμος και υπερβολικά προωθημένος πολιτικός ο οποίος κατά καιρούς φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του προσωπική οπτική παρά για την πραγματική πολιτική για τη δημόσια υγεία.

Η αρρωστημένη χρήση της αγάπης σαν δικαιολογία για τις υποκριτικές του πράξεις είναι απεχθής, αν και όχι τόσο συνακόλουθη όσο η προφανής άρνησή του να αποδεχθεί το επίπεδο της ζημιάς που προκλήθηκε από τις καταστροφικές του αποφάσεις. Σίγουρα δεν είναι γνώση εκ των υστέρων να πω έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις που έγιναν δημοσίως εκείνη την εποχή από εμένα κσι άλλους. Οι πολιτικοί είναι οι υπηρέτες του λαού. Βρίσκονται σε θέση εξουσίας γιατί τους το εμπιστεύτηκαν αυτό μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν είναι παντοδύναμα ουράνια όντα με κάποιου είδους θεϊκό δικαίωμα να κυβερνούν. Και σίγουρα δεν είναι απρόσβλητοι από την ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους.

 Ποιος ξέρει πού, πότε και πώς θα έρθει η επόμενη πανδημία. Γι’ αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας μια ανοιχτή συζήτηση. Εάν ένα ξέσπασμα μυστηρίου όντως συμβεί, η ταξιαρχία των υποστηρικτών των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας θα μπουν στη δράση απαιτώντας δυσκολότερους και γρηγορότερους περιορισμούς. Θα είναι καλά οργανωμένοι, καλά χρηματοδοτούμενοι και καλά προετοιμασμένοι. Ποια θα είναι η απάντηση; Θα είναι μία κυβέρνηση, μπλε ή κόκκινη, τόσο γενναία ώστε να αποτρέψει τα ίδια λάθη από το να ξανασυμβούν; Έχω τις αμφιβολλίες μου, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: δεν ήταν ποτέ η απαγόρευση της κυκλοφορίας μας ή απολύτως τίποτα. Είναι το πώς θέλουν να το παρουσιάσουν οι υποστηρικτές των κομμουνιστικών περιορισμών, οπότε μην τους το επιτρέψετε.

Υπήρχε ένας τρίτος τρόπος: να αφήσουν τον κόσμο να αποφασίσει μόνος του. Βασισμένοι σε συμβουλές  που έχουν αποδείξεις και με καλά χρηματοδοτούμενη υποστήριξη για όσους θα την χρειάζονταν, να βοηθούσαν τους ευπαθείς να μείνουν μακριά από επικίνδυνα μέρη. Να δείχνουν εμπιστοσύνη στις οικογένειες να παίρνουν αποφάσεις για τη δική τους υγεία και όχι να συνεταιρίζονται με τους γραφειοκράτες του Whitehall. Αυτοί που προωθούσαν αυτή την πολιτική αποσιωπήθηκαν. Οι διακεκριμένοι καθηγητές της Οξφόρδης Carl Heneghan και Sunetra Gupta λοιδορήθηκαν εξωφρενικά και γελοιοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, παρόλο που βρίσκονταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μην ξεχνάτε ποτέ, απείχαμε ώρες μακριά από το να βυθιστούμε σε μία περιττή και καταστροφική απαγόρευση της κυκλοφορίας για την Omicron κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 2021. Η μηχανή της προπαγάνδας του φόβου ήταν σε υπερλειτουργία. Πραγματικά δεν νομίζω ότι ο κοσμος ξέρει πόσο κοντά ήταν. Ο Rishi Sunak αξίζει τα εύσημα που βοήθησε να αποτραπεί αυτό. Και ίσως τώρα η εμπλοκή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό ανάκρισης και διαφάνειας. Υποψιάζομαι ότι οι ιδιωτικές του αλληλογραφίες σχετικά με τις αμφιβολίες του για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα έχουν ωριμάσει καλύτερα από αυτές πολλών συναδέλφων του.

Ωστόσο, φοβάμαι ότι η έρευνα μπορεί να μην ξεπεράσει τη δύναμη ενός ιδρύματος που είναι υπέρ των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας και γίνεται μια γροθιά  για να προστατευτεί. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε τις δικές μας αλήθειες από τα συντρίμμια. Προσωπικά, θα ήθελα να ακούσω αποδείξεις από αυτούς με την αντίθετη άποψη και πόσο άσχημα τους φέρθηκαν και ποιοί.

Ελπίζω ειλικρινά ότι η βαρόνη Hallet μπορεί να μου αποδείξει ότι κάνω λάθος. Όχι για προσωπική δικαίωση, αλλά έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι πλήττωνται περισσότερο από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας να ησυχάσουν από όλη αυτή την θλιβερή υπόθεση. Η συμβουλή μου σε εκείνη θα ήταν να αμφισβητήσει τα πάντα , ειδικά τη λεγόμενη επιστήμη. Όλοι αξίζουμε απαντήσεις και πλήρη διαφάνεια – ξεκινώντας με την παράδοση των πάντων προς το δημόσιο ενδιαφέρον. Εξάλλου, η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται.

telegraph

 

13/6/23