Εξόρμηση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Θεσπρωτία στη Βόρειο Ήπειρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, τα μέλη και οι φίλοι  της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Θεσπρωτίας συμμετείχαμε στη  πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη των Αγίων Σαράντα στην Βόρειο Ήπειρο, όπου συμπροσευχηθήκαμε μαζί με τους πιστούς, που εόρτασαν τον πολιούχο και θαυματουργό ιερομάρτυρα. 
Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και συλλειτούργησαν ιερείς από τις γύρω περιοχές και ο π. Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ι. Μ. Γηρομερίου Θεσπρωτίας, ο οποίος κήρυξε και τον  θείο λόγο.
Το αναλόγιο πλαισίωσαν μαζί με τους μόνιμους ιεροψάλτες του Ναού και προσκυνητές από την Ηγουμενίτσα και την Παραμυθιά, καθώς και η νεανική χορωδία από το οικοτροφείο θηλέων, που λειτουργεί στους Βουλιαράτες και έδωσε έναν ιδιαίτερο τόνο στην υμνωδία.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σε χώρο του Ναού δεχτήκαμε κεράσματα με γλυκά και αλμυρά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή αγάπη, οι κυρίες της ενορίας για την εορτή του Αγίου.
Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στην σύγχρονη πόλη των Αγίων Σαράντα, αλλά στην κοντινή αρχαία Ελληνική πόλη του Βουθρωτού, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Αλβανίας. 
Η πόλη αυτή, μέχρι τον 15ο αιώνα, ήταν έδρα της ομώνυμης Επισκοπής στην οποία ανήκε και η σημερινή Ι. Μητρόπολις Παραμυθίας.
Επιστρέφοντας, περάσαμε από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας του Δήμου Φοινικαίων και εισήλθαμε στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό του Μαυροματίου.