Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων: Ανεπαρκή τα στοιχεία για την υποστήριξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού των Υγειονομικών

Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή να υποστηρίξουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του NHS, λέει η επιτροπή της Βουλής των Λόρδων

BMJ 2021; 375 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n2957

(Δημοσιεύτηκε 03 Δεκεμβρίου 2021)

Μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων εξέφρασε αρκετές ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 για όλο το προσωπικό του NHS στην Αγγλία, ιδίως εάν τα οφέλη του εμβολιασμού του υπόλοιπου 8% των εργαζομένων στο NHS ήταν ανάλογα και πώς θα μπορούσε το NHS να αντιμετωπίσει την απώλεια του 5,4% αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.1

Η Επιτροπή Ελέγχου Δευτεροβάθμιας Νομοθεσίας είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είχαν μελετηθεί διεξοδικά, αφήνοντας τη Βουλή των Λόρδων ανίκανη να διερευνήσει την προτεινόμενη νομοθεσία.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο γραμματέας υγείας και κοινωνικής περίθαλψης της Αγγλίας, Sajid Javid, ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό που εργάζεται σε χώρους υγείας και κοινωνικής φροντίδας που ρυθμίζονται από την Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως έως την 1η Απριλίου 2022.2 «Πρέπει να αποφύγουμε τις βλάβες που μπορούν να προληφθούν και να προστατεύσουμε τους ασθενείς στο NHS, να προστατέψουμε τους συναδέλφους στο NHS και να προστατέψουμε το ίδιο το NHS», είπε.

Ωστόσο, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου, η επιτροπή είπε ότι το όφελος της αυξανόμενης προστασίας από το εμβολιασμένο προσωπικό, το οποίο δεν είχε ακόμη δεχτεί προσφορές για το τρύπημα, «μπορεί να είναι οριακό» και ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να δημοσιεύσει οποιοδήποτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την απώλεια προσωπικού που δεν θέλει το εμβόλιο.

Η έκθεση ανέφερε ότι από τους 208.000 υπαλλήλους του NHS που δεν είχαν εμβολιαστεί αυτήν τη στιγμή, οι 54.000 (26%) θα έκαναν το εμβόλιο βάσει του νόμου και 126.000 (61%) θα άφηναν τις δουλειές τους.

«Δεδομένου ότι η νομοθεσία αναμένεται να προκαλέσει 270 εκατομμύρια £ σε πρόσθετα κόστη προσλήψεων και εκπαίδευσης και σημαντική αναστάτωση στην παροχή υγείας και περίθαλψης στο τέλος της περιόδου χάριτος, θα πρέπει να παρασχεθούν πολύ ισχυρά στοιχεία για την υποστήριξη  της επιλογής αυτής της πολιτικής. Το DHSC [Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας] δεν έχει παράσχει τέτοια στοιχεία», ανέφερε.

Επίσης η επιτροπή επέκρινε το τμήμα ότι απέτυχε να συμπεριλάβει στη νομοθεσία πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με το πως εκφράσεις όπως

“πρόσωπο με πρόσωπο” ή “αλλιώς εμπλέκομαι” μπορούν να εφαρμοστούν, παραπέμποντας αντ’ αυτού σε καθοδήγηση που θα παραχθεί στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Robin Hodgson, είπε: «Υποστηρίζουμε πλήρως τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, αλλά το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είναι υπόλογο στο κοινοβούλιο για τις αποφάσεις του και πρέπει να μας δώσει μια σαφή δήλωση για την επίδραση αυτών των κανονισμών, το αποτέλεσμα του να μην κάνουμε τίποτα και οποιονδήποτε άλλες λύσεις λαμβάνονται υπόψην, επομένως  το κοινοβούλιο κατανοεί πλήρως όλες τις συνέπειες αυτού που του ζητείται να συμφωνήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το NHS βρίσκεται ήδη υπό τέτοια πίεση.

«Το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δεν έχει παράσχει καμία συναφή δήλωση για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει την πολιτική που επιδιώκει και αυτό υπονομεύει την ικανότητα της Βουλής να αναλάβει αποτελεσματικό έλεγχο της προτεινόμενης νομοθεσίας».

Μετάφραση: Βασίλης Μακρής MD PhD Bsccp

Βιβλιογραφία

  1. House of Lords Secondary Legislation Scrutiny Committee. 21st Report of Session 2021-22 drawn to the special attention of the House. Draft Health and Social Care Act 2008 (Regulated Activities) (Amendment) (Coronavirus) (No. 2) Regulations 2021. Nov 2021. https://committees.parliament.uk/publications/7989/documents/82445/default.
  2. Rimmer A. Covid vaccination to be mandatory for NHS staff in England from spring 2022. BMJ2021;375:n2733. doi:10.1136/bmj.n2733 pmid:34758984

FREE Full TextGoogle Scholar

 

7/12/21