Πλήρη ασυλία από τις ΗΠΑ στις φαρμακευτικές εταιρείες για το εμβόλιο!

Δικηγόροι καταγγέλλουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει ασυλία στις φαρμακευτικές, αν κάτι στραβώσει με τα εμβόλια – Πού αποδίδεται η ρύθμιση;

 

Ασυλία φαίνεται ότι παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στις φαρμακευτικές για τα εμβόλια του κορωνοϊού που έχουν λάβει έγκριση να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Δικηγόροι καταγγέλλουν ότι σε περίπτωση σοβαρής παρενέργειας, ο ασθενείς δεν θα μπορεί να υποβάλλει μήνυση.

Ο δικηγόρος Rogge Dunn δήλωσε στο CNBC ότι είναι σπάνιο να εκδοθεί γενικός νόμος περί ασυλίας, ενώ «οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία ευθύνης βάσει του νόμου.»

 

Οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν ούτε να μηνύσουν την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου για επείγουσα χρήση, ούτε τον εργοδότη τους, αν θέσει τον εμβολιασμό ως όρο απασχόλησης.

Το Κογκρέσο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για να καλύψει τους μισθούς και τα ιατρικά έξοδα για άτομα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από ένα «καλυμμένο αντίμετρο», όπως ένα εμβόλιο.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ασυλία

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ Alex M. Azar επικαλέστηκε νόμο σχετικά με την έκτακτη ανάγκη του 2005, που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παρέχει νομική προστασία στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως εμβόλια και άλλες θεραπείες, εκτός εάν υπάρχει «εσκεμμένη κακή συμπεριφορά» από την εταιρεία. Η νομική προστασία διαρκεί έως το 2024.

Αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν για χρηματικές αποζημιώσεις σε δικαστήριο» σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προϊόντων για θεραπεία ή προστασία από τον Covid19.

Ο Dunn υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους για την άνευ προηγουμένου προστασία των φαρμακευτικών έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία απαιτείται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Ο Υπουργός Υγείας Alex Azar δεν θέλησε να δώσει συνέντευξη στο CNBC για το θέμα. «Όταν η κυβέρνηση είπε, θέλουμε να το αναπτύξετε αυτό τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», πιθανότατα οι κατασκευαστές είπαν στην κυβέρνηση, θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Dunn.

Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος;

«Δεν είναι οι κατασκευαστές εμβολίων που εγκρίνουν το προϊόν τους για μαζική διανομή. Αυτή είναι η δουλειά της FDA. Πράγμα που θέτει το ερώτημα: Μπορείς να μηνύσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ αν έχεις μια εξαιρετικά άσχημη αντίδραση στο εμβόλιο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι», αναφέρει η αρθρογράφος του CNBC.

«Δεν μπορείτε να μηνύσετε την FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», εξηγεί η Dorit Reiss, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νομικής Hastings του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Αυτό είναι μέρος της ασυλίας του κυρίαρχου».

 

Η ασυλία του κυρίαρχου («sovereign immunity») προήλθε από τον βασιλιά, εξηγεί ο Dunn, αναφερόμενος στο αγγλικό δίκαιο που επικρατούσε πριν την Αμερικανική Επανάσταση. «Δεν μπορούσε να μηνύσει τον βασιλιά. Έτσι, η Αμερική έχει ασυλία του κυρίαρχου και ακόμη και η κάθε πολιτεία έχει ασυλία του κυρίαρχου».

Υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις, αλλά ο Dunn είπε πως δεν πιστεύει ότι παρέχουν μια βιώσιμη νομική οδό για να θεωρηθεί υπεύθυνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις από παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα