Ένα πολυβόλο του 1718 με ειδικές βολίδες για Τούρκους (vid.)

To Puckle gun θα μπορούσε να είναι το πρώτο λειτουργικό πολυβόλο όπλο της ιστορίας. Σχεδιάστηκε το 1717 από τον Βρετανό εφευρέτη, νομικό και συγγραφέα Τζέιμς Πακλ. Το πολυβόλο του Πακλ, όπως επίσημα ονομάστηκε, ήταν ένα όπλο μεταξύ περιστρόφου και ελαφρού πυροβόλου. Διέθετε μια κάννη, αλλά και περιστρεφόμενη βυκίο με 6-11 «θυρίδες» για ισάριθμα προετοιμασμένα φυσίγγια παρόμοια με αυτά που έβαλαν τα μουσκέτα της εποχής. Η κάννη είχε μήκος 91 εκ. και διαμέτρημα 32 χλστ. Κατοχύρωσε την πατέντα το 1718.

Ο Πακλ δημιούργησε δύο υποδείγματα ένα κατά χριστιανών που έβαλε συμβατικές βολίδες και ένα κατά των «απίστων Τούρκων» που έβαλε τετραγωνισμένες βολίδες που προκαλούσαν τρομακτικά τραύματα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μπορούσε να βάλλει και βολιδοφόρα βλήματα έκαστο με 16 βολίδες μουσκέτου. Ο χειριστής του όπλου έβαλε περιστρέφοντας μια μανιβέλα όπως τα μεταγενέστερα πολυβόλα τύπου Gatling. Όταν το βυκιό άδειαζε, αντικαθίστατο από νέο. Με τον τρόπο αυτό ο ρυθμός βολής διατηρείτο υψηλός για την εποχή.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών το όπλο έβαλε 63 βολές σε 7 λεπτά, δηλαδή περί τις εννέα βολές ανά λεπτό. Ο ρυθμός αυτός βολής ήταν εκπληκτικός για την εποχή αν αναλογιστεί κανείς ότι καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες δεν μπορούσαν να βάλλουν πάνω από τρεις βολές ανά λεπτό με τα μουσκέτα τους. Το 1717 ο Πακλ παρουσίασε το όπλο του στον βρετανικό στρατό που όμως δεν εντυπωσιάστηκε. Επίσης δεν βρέθηκαν επενδυτές. Η παραγωγή του υπήρξε μικρή – πιθανώς να παράχθηκαν μόνο δύο επιχειρησιακά υποδείγματα. Το 1722 οι βρετανικές δυνάμεις διέθεταν δύο όπλα του τύπου κατά τις επιχειρήσεις στην Καραϊβική (Αγία Λουκία και Άγιος Βικέντιος). Παραμένει άγνωστο όμως αν τα χρησιμοποίησαν στη μάχη.

history-point.gr