Εκδήλωση: «Φύλα – Γάμος – Οικογένεια, συμβολή στον δημόσιο διάλογο – Παραδοσιακή Οικογένεια και σύγχρονες προκλήσεις»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 εκδήλωση με θέμα «Φύλα – Γάμος – Οικογένεια, συμβολή στον δημόσιο διάλογο – Παραδοσιακή Οικογένεια και σύγχρονες προκλήσεις». Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας και ο Ιεραποστολικός Σύλλογος «ΚΥΡΙΑΚΗ». Η εκδήλωση συμπεριελήφθη στη σειρά των εσπερινών κηρυγμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και τελούσε υπό την αιγίδα της.

Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μαρινόπουλος, αρχιερατικός επίτροπος Κατερίνης, μεταφέροντας και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου. Χαιρετισμό εκ μέρους της Ενωμένης Ρωμηοσύνης και των υπολοίπων συνδιοργανωτών απηύθηνε ο κ. Στέργιος Μπούγιας, θεολόγος και μέλος της Ε. Ρω., εκφράζοντας, μεταξύ άλλων και τις ευχαριστίες του προς την Ιερά Μητρόπολη, τους φιλόξενους ιερείς του Ι. Ναού Θείας Αναλήψεως και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο θεολόγος και μαθηματικός κ. Απόστολος Μυργιώτης, μέλος της Ε. Ρω., ο οποίος σε μια σύντομη εισήγηση παρέθεσε βασικά σημεία της διδασκαλίας της Εκκλησίας περί γάμου, οικογένειας και φύλων. Στη συνέχεια, η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη, ιατρός – πνευμονολόγος και μέλος της συλλογικής προσπάθειας «Μαμά, μπαμπάς και παιδιά», ανέπτυξε το θέμα «Παραδοσιακή Οικογένεια και σύγχρονες προκλήσεις». Παρουσίασε παραστατικά και εμπεριστατωμένα την επικρατούσα κατάσταση μέσα από ιατρικά, κοινωνιολογικά και νομικά δεδομένα και επιστημονικές μελέτες. Η εισήγησή της προκάλεσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παρισταμένων, κάποιοι εκ των οποίων στο τέλος της απηύθηναν ερωτήσεις.

Την εκδήλωση έκλεισε ο π. Αθανάσιος, τονίζοντας την ανάγκη της «καλής ανησυχίας» – κατά τον Όσιο Παΐσιο –  και εκφράζοντας το ενδιαφέρον και την ευχή της τοπικής Εκκλησίας για τη δημιουργία οικογενειών με ορθόδοξες χριστιανικές αρχές.