Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου (1822-2022)- Λαμπαδηδρομία – Π.Βατάκης

Πριν από 200 χρόνια η υπόδουλη Χίος επαναστάτησε κατά των Τούρκων κατακτητών. Το αποτέλεσμα ήταν ο αφανισμός σχεδόν κάθε ίχνους ζωής στο νησί! Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη και σήμερα ασύλληπτο… μια καταστροφή από την οποία η Χίος δεν επανάκαμψε ποτέ!

 

Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία του χιακού πληθυσμού, γεγονός το οποίο δεν έχει κατανοηθεί, μελετηθεί και προβληθεί ανάλογα στην εποχή μας! Αντίθετα, την περίοδο που συνέβησαν τα γεγονότα αυτά, η Καταστροφή της Χίου αποτέλεσε τον καταλύτη αφύπνισης της ευρωπαϊκής συνείδησης και οδήγησε στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος.

Φέτος, 200 χρόνια μετά τα αποτρόπαια γεγονότα και υπό το καθεστώς της μόνιμης τουρκικής απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επιβάλλεται η αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης των συμπολιτών μας, αλλά και ο εξευμενισμός των ψυχών των χιλιάδων αθώων προγόνων μας, που έχασαν τη ζωή τους μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο. Η απότιση φόρου τιμής αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Η επέτειος αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία (πρώτη μετά από 200 χρόνια) παγχιακής, αλλά και πανελλήνιας -ακόμη και διεθνούς- προβολής του μεγέθους της θυσίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας στον αγώνα τους για την απόκτηση της ελευθερίας και των πανανθρώπινων βασικών δικαιωμάτων τους.

 Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το οποίο οι αθλητές θα διατρέξουν περίπου 400 χλμ για να μεταφέρουν σε όλα τα χωριά της Χίου το μήμυμα της θυσίας των προγόνων μας.

Σε κάθε σκέλος της διαδρομής, θα τρέχουν ταυτόχρονα δύο δρομείς, οι οποίοι σε κάποιο σκέλος της θα συνοδεύονται από άλλους αθλητές, ιππείς ή ομάδα ποδηλατών. Οι δύο δρομείς θα αντικαθίστανται από άλλους σε καθορισμένα σημεία, ενώ οι ποδηλάτες θα διατρέχουν κάθε ημέρα μία συγκεκριμένη διαδρομή.  

ΠΗΓΗ : MILITAIRE