Διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι εντολές διακοπής ρεύματος

Oι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά ξεπέρασαν τις 305.000 το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021 ήταν περίπου 168.000.

Μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, σημείωσε: «Έχουν διπλασιαστεί και πιστεύουμε θα περάσουν τις 400.000 … Και θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν οι διακανονισμοί οφειλών, που έχουν φτάσει στα ύψη. Μεταφέρουν τα χρέη προς τα πίσω». Ανέφερε ότι είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που αποκαλύπτεται μη εφαρμόσιμη, αν όχι καταστροφική για τους καταναλωτές, η πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με το πόσο θα την μειώσει ο καταναλωτής.

Ο Κ. Μανιάτης εξήγησε ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες». Πρόσθεσε ότι παρά τα όσα εξαγγέλλονταν για «έξυπνους μετρητές» είναι ακόμη στη φάση του διαγωνισμού από τον Ιανουάριο.

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι χωρίς πραγματική μέτρηση κατανάλωσης είναι στον αέρα η εξαγγελία Μητσοτάκη για κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την μείωση της κατανάλωσης, ο κ. Μανιάτης το επιβεβαίωσε και είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί μία απλή σύγκριση με το «τι κατανάλωνες πέρυσι», που ωστόσο δεν αφορά π.χ. κάποιον που μπαίνει σε ένα σπίτι που πριν ήταν κλειστό.

Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας.  Αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι τα νοικοκυριά που επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με συσσωρευτές ή αντλίες θερμότητας, ή ακόμη και κλιματισμού. Αυτή η κατανάλωση είναι ανελαστική και δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά χωρίς να οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. «Τι θα γίνει για αυτό; Θα παίξει ρόλο όταν η θέρμανση περιλαμβάνεται στην κατανάλωση ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης.

Έθεσε επίσης και θέμα κινδύνου ζωής από πιθανές διακοπές ρεύματος, για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν στις κατοικίες τους μηχανήματα, όπως π.χ. παροχής οξυγόνου. «Ακούμε τώρα από την ΕΕ, ότι μπορεί να έχουμε διακοπές, το μεσημέρι ή το βράδυ. Μπορεί να είναι αρκετές ώρες. Τι θα γίνει; Θα αντέξουν αυτοί που χρειάζονται οξυγόνο; Δεν είναι εύκολη εξίσωση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα» τόνισε.

πηγή