Χάκερ χτύπησαν δύο από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου

ΣΧΟΛΙΟ : Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ψηφιακά και ηλεκτρονικά δεν παρέχουν ασφάλεια όπως διαφημίζεται καθώς πάμπολες είναι οι περιπτώσεις σοβαρών κυβερνοεπίθεσεων

Δύο από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου, ένα στο βόρειο ημισφαίριο και ένα στο νότιο, τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας από κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης.

Επηρεάστηκε επίσης η λειτουργία δύο μικρότερων τηλεσκοπίων στο Τσέρο Τόλολο της Χιλής.

«Το προσωπικό μας συνεργάζεται με ειδικούς κυβερνοασφάλειας για να επαναφέρουν τη λειτουργία των τηλεσκοπίων και του δικτυακό τόπο μας» ανέφερε το NOIRLab σε ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν προσδιοριστεί η προέλευση και ο στόχος της ηλεκτρονικής εισβολής.

Η κυβερνοεπίθεση συνέβη λίγες ημέρες προτού οι ΗΠΑ εκδώσουν προειδοποίηση για κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε αεροδιαστημικές εταιρείες και εργαστήρια διαστημικής έρευνας.

Χάκερ και κατάσκοποι «αναγνωρίζουν τη σημασία της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας για την αμερικανική οικονομία και εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης εξάρτησης από κρίσιμες υποδομές σε διαστημικά στοιχεία» ανέφερε η προειδοποίηση.

Όπως επισημαίνει το Space.com, οι κυβερνοεπιθέσεις στα τηλεσκόπια Gemini δεν είναι οι πρώτες του είδους: τον Οκτώβριο του 2022 χάκερ επηρέασαν τη λειτουργία του ραδιοτηλεσκοπίου ALMA στη Χιλή.

Θύμα αρκετών κυβερνοεπιθέσεων έχει πέσει και η NASA.

OT.gr