Όσιος Παΐσιος: « Αν στην Εκκλησία δε λειτουργεί σωστά η Σύνοδος ή στα μοναστήρια η Σύναξη, τότε, ενώ μιλούμε για ορθόδοξο πνεύμα, έχουμε παπικό»

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

     «Η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα λειτουργούσε με Συνόδους. Το ορθόδοξο πνεύμα είναι να λειτουργεί η Σύνοδος στην Εκκλησία και η Γεροντική Σύναξη στα Μοναστήρια. Ο αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος να αποφασίζουν μαζί. Ο ηγούμενος ή η ηγουμένη και το ηγουμενοσυμβούλιο να αποφασίζουν μαζί. Ο αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Και ο πατριάρχης δεν είναι πάπας. Έχει τον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους ιεράρχες. Ενώ ο πάπας έχει άλλο βαθμό- κάθεται ψηλά και του φιλούν το πόδι! – ο πατριάρχης κάθεται μαζί με τους άλλους ιεράρχες και συντονίζει. Και ένας ηγούμενος ή μία ηγουμένη σε σχέση με τους προϊσταμένους είναι πάλι πρώτοι μεταξύ ίσων.

    Δεν μπορεί ο αρχιεπίσκοπος ή ένας ηγούμενος να κάνει ό,τι θέλει. Φωτίζει ο Θεός τον έναν ιεράρχη ή προϊστάμενο για το ένα θέμα, τον άλλο για το άλλο. Βλέπεις, και οι τέσσερεις ευαγγελιστές συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Έτσι, και εδώ λέει τη γνώμη του ο καθένας, και όταν υπάρχει αντίθετη γνώμη, καταχωρίζεται στα πρακτικά. Γιατί, όταν πρόκειται για μία απόφαση αντίθετη με τις εντολές του ευαγγελίου και ένας δε συμφωνεί, αν δε ζητήσει να καταχωριστεί η γνώμη του, θα φαίνεται ότι συμφωνεί. Αν δε συμφωνεί και υπογράψει χωρίς να καταχωριστεί η γνώμη του κάνει κακό και φέρει ευθύνη, είναι ένοχος. Ενώ, αν πει τη γνώμη του, και η πλειοψηφία να είναι αντίθετη, αυτός είναι εντάξει απέναντι στο Θεό. Αν στην Εκκλησία δε λειτουργεί σωστά η Σύνοδος ή στα μοναστήρια η Σύναξη, τότε, ενώ μιλούμε για ορθόδοξο πνεύμα, έχουμε παπικό. Το ορθόδοξο πνεύμα είναι να λέει και να καταχωρίζει ο καθένας τη γνώμη του, όχι να μη μιλάει, γιατί φοβάται, ή να κολακεύει, για να τα έχει καλά με τον αρχιεπίσκοπο ή με τον ηγούμενο»

Πηγή: Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Λόγοι Α΄, Ι.Η. Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Σουρωτή, Β΄ εκδ. σελ. 329

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα