Αμερικανική Μελέτη: Η προηγηθείσα λοίμωξη από κορωνοϊό είναι πιο προστατευτική απ’ ό,τι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια του κύματος δέλτα

19 Ιανουαρίου (Reuters) – Οι άνθρωποι με προηγηθείσα COVID-19 λοίμωξη ήταν καλύτερα προστατευμένοι από την παραλλαγή Delta σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν, υποδηλώνοντας ότι, η φυσική ανοσία ήταν πιο ισχυρή ασπίδα από τα εμβόλια έναντι αυτής της παραλλαγής, όπως ανέφεραν οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης την Τετάρτη.
Ωστόσο, η προστασία έναντι της μετάλλαξης Delta ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν και είχαν επιβιώσει από προηγηθείσα COVID λοίμωξη, και χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί ή εμβολιαστεί, όπως διαπίστωσε η μελέτη.
Παρόλα αυτά, ο εμβολιασμός παραμένει η ασφαλέστερη στρατηγική κατά του COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα αποτελέσματα αυτά δεν ισχύουν για την παραλλαγή του ιού Omicron, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 99,5% των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα στοιχεία σε αυτή την έκθεση δεν αλλάζουν τις συστάσεις εμβολιασμού μας», είπε ο Δρ Μπεν Σιλκ του CDC και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης.
«Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευτούμε από τον COVID-19», είπε.
Για τη μελέτη, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη συγκέντρωσαν δεδομένα από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, τα οποία περιελάμβαναν την περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή Delta κυριαρχούσε.
Έδειξε ότι τα άτομα που επέζησαν από προηγηθείσα μόλυνση είχαν χαμηλότερα ποσοστά COVID-19 από τα άτομα που μόνο εμβολιάστηκαν.
Αυτό αντιπροσώπευε μία αλλαγή από την περίοδο που κυριαρχούσε η παραλλαγή Alpha, είπε ο Silk στην ενημέρωση.
“Πριν από την παραλλαγή Delta, ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα, την καλύτερη προστασία απέναντι σε μία επακόλουθη λοίμωξη, από ότι είχε η επιβίωση μετά από μία προηγηθείσα λοίμωξη”, είπε.
Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021, ωστόσο, όταν η Delta έγινε κυρίαρχη παραλλαγή του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, «η επιβίωση μετά από μία προηγηθείσα λοίμωξη παρείχε μεγαλύτερη προστασία έναντι μιας επακόλουθης λοίμωξης μετά από τον εμβολιασμό», είπε.
Αλλά η επίκτητη ανοσία μέσω φυσικής νόσησης ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, έως τις 30 Νοεμβρίου 2021, περίπου 130.781 κάτοικοι της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης είχαν πεθάνει από τον COVID-19.
Η ανάλυση δεν περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης, αλλά ούτε λαμβάνει υπόψη το πλήρες φάσμα της ασθένειας που προκλήθηκε από την προηγούμενη λοίμωξη.
Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τελείωσε, προτού η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου να ήταν ευρέως διαδεδομένη.
Η Δρ Έρικα Παν, πολιτειακή επιδημιολόγος για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, είπε σε ένα email ότι η μελέτη «δείχνει ξεκάθαρα» ότι τα εμβόλια παρέχουν την ασφαλέστερη προστασία έναντι του COVID-19 και προσφέρουν μία πρόσθετη προστασία σε όσους είχαν προηγούμενη λοίμωξη.
“Εκτός αυτής της μελέτης, πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron δείχνουν ότι η λήψη μιας αναμνηστικής δόσης παρέχει σημαντική πρόσθετη προστασία έναντι της λοίμωξης, της νοσηλείας και του θανάτου”, είπε ο Παν.
Ο Silk είπε ότι, το CDC μελετά τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, των ενισχυτικών δόσεων και της προηγούμενης λοίμωξης κατά τη διάρκεια του κύματος της Omicron και αναμένει να εκδώσει περαιτέρω αναφορές όταν αυτά τα δεδομένα γίνουν διαθέσιμα.
 

Μετάφραση: Βασίλης Μακρής MD PhD Bsccp