Αλλαγές των ορισμών κατά το δοκούν!

Του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, Δρ. Ιατρικής
 
 
Είναι γνωστό από την αρχή της πανδημίας ότι η Αγγλία εφηύρε έναν πρωτοφανή και “καινοτόμο” ορισμό για το θάνατο από COVID. Στην Αγγλία λοιπόν, θάνατος από COVID ορίζεται οποιοσδήποτε θάνατος συμβαίνει 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2. Με αυτό τον ορισμό, εκτός των άλλων, υπολόγισαν οι Άγγλοι αυξημένη θνητότητα από COVID-19 με το Βρετανικό στέλεχος του ιού.
Ο ορισμός προφανώς ακυρώνει κάθε ιατρική λογική, αλλά ακόμη και τον ορισμό του ΠΟΥ, που ξεκάθαρα προϋποθέτει όχι μόνο θετικό τεστ αλλά και κλινικά συμβατή νόσο.
Φαίνεται ότι ΤΩΡΑ οι Άγγλοι μετανιώνουν γι’αυτό τον ορισμό.
 
Μια επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Αγγλίας (Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling, Operational sub-group – SPI-M-O) γράφει σε τελευταία της αναφορά:
 
“SPI-M-O is concerned that, as prevalence of infection increases and a large proportion of the adult population is vaccinated, the current definition of death (i.e. death within 28 days of a positive COVID-19 test) will become increasingly inaccurate as a measure of the health burden of the epidemic. It will also potentially distort estimates of vaccine efficacy.”
 
 
Και ένα άρθρο γι’αυτό:
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
“Η SPI-MO ανησυχεί ότι, καθώς ο επιπολασμός της λοίμωξης αυξάνεται και εμβολιάζεται μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, ο τρέχων ορισμός του θανάτου (δηλαδή ο θάνατος εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ COVID-19) θα γίνει όλο και πιο ανακριβής ως μέτρο το βάρος της επιδημίας για την υγεία. Θα στρεβλώσει επίσης τις εκτιμήσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.”
 
Αλλαγές ορισμών κατά το δοκούν. Τέρατα αξιοπιστίας. Εν τω μεταξύ ο ορισμός ήταν εξαρχής ένα αστείο εφεύρημα χωρίς καμία επιστημονική βάση και λογική.
Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τίποτα περαιτέρω. Πάλι καλά που οι επιστήμονες είχαν την καθαρή σκέψη να επισημάνουν τη ανακρίβεια του ορισμού του θανάτου που οι ίδιοι θέσπισαν και που τώρα μόνο είναι αναξιόπιστος ενώ μέχρι πριν ήταν αξιόπιστος.
Φαντάζομαι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να καθησυχάσουν τους κακόμοιρους σοφούς της επιτροπής. Να μας εξηγήσουν μόνο αν ο ορισμός θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με το έτος, την εποχή, το μήνα ή το αστρολογικό ημερολόγιο. Για να ξέρουμε πότε να περιμένουμε την επόμενη αλλαγή.
 
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα