Ακυρώθηκε δικαστικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στο Παρίσι

 

To Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού ακύρωσε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 την εντολή των αστυνομικών αρχών, που καθιστούσε υποχρεωτική της χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στο Γαλλική πρωτεύουσα ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μία μέρα νωρίτερα ένα άλλο δικαστήριο στις Βερσαλλίες (Yvelines) είχε λάβει ανάλογη απόφαση.

 

«Ήταν προφανές ότι μια τέτοια γενική υποχρέωση μασκοφορίας στο σύνολο της έκτασης του Παρισιού, ακόμη και σε στιγμές που οι δρόμοι είναι άδειοι και σε ώρες που δεν κυκλοφορεί ψυχή, ήταν προδήλως άνιση, δυσανάλογη, και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί », δήλωσε ο δικηγόρος Jean- Baptiste Soufron στο κανάλι France-Info. Ο εν λόγω νομικός είχε καταθέσει την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του δικαστηρίου μαζί με τρείς άλλους νομικούς καθηγητές (Paul Cassia, Laura Vitale και Samuel Francois). Όπως εξήγησε, η στρατηγική με την οποία πέτυχαν την ακύρωση της απόφασης των αρχών, συνίστατο στην προσβολή της έλλειψης αναλογικότητας αυτού του μέτρου: «Όλος ο κόσμος συμφωνεί πως ο ιός δεν μεταδίδεται απαραίτητα στους άδειους δρόμους ή όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Η οδηγία για επιβολή χρήσης μάσκας όλες τις ώρες για όλο τον κόσμο, δεν είναι δεκτή από την άποψη της ισχύουσας νομικής τάξης».

Ακύρωση της απόφασης στον νόμο Yvelines

Η απόφαση ήρθε στον απόηχο εκείνης του διοικητικού δικαστηρίου των Βερσαλλιών, η οποία ακύρωσε μια παρόμοια εντολή, πρώτη σε επίπεδο επικράτειας, με το σκεπτικό ότι το μέτρο είχε «υπερβολική έκταση, ήταν εκτός ορίων αναλογικότητας και απρόσφορο σε σχέση με την ελευθερία του ατόμου».

Η απόφαση αναφορικά με την οδηγία των αστυνομικών αρχών της πρωτεύουσας – που είχε στόχο να αντιμετωπίσει την παραλλαγή Όμικρον – επρόκειτο να δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Attal, μία νέα οδηγία της αστυνομίας, που θα διευκρινίζει τους εξωτερικούς χώρους όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Παρίσι, θα εκδοθεί «προσεχώς».

 

[Μετάφραση: Χαρά Λιαναντωνάκη]

πηγή